Zdrowe przepisy: Pasztet z selara i pietruszki
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Pasztet z selara i pietruszki

Jest wiele przepisów na pasztet z selera. W zależności od naszych preferencji smakowych warto skupić uwagę na przyprawach, którymi doskonale możemy wyostrzyć walory smakowe selera i dodać naszemu wypiekowi niepowtarzalnego charakteru.

Składniki:

- 1 kg selera (około 2 duże selery),
- 2 duże cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- szklanka bułki tartej,
- 4 jajka,
- kostka masła,
- szklanka wody,
- natka pietruszki, koperek,
- do smaku: sól, pieprz, papryka, majeranek, pomidory suszone, gałka muszkatołowa, kurkuma i inne wg uznania.

Sposób przygotowania:

1. Seler i cebulę ścieramy na tarce, wrzucamy do garnka, zalewamy szklanką wody, dodajemy masło, rozdrobnione ząbki czosnku, mieszamy i gotujemy aż seler wymięknie ;-) około 15-20 min.

2. Po ostygnięciu dodajemy jajka, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, koperek i przyprawiamy wg uznania.

3. Dokładnie mieszamy, aby konsystencja była zwarta (jeśli taka nie jest, można dodać więcej bułki tartej).

4. Całość przekładamy do wysmarowanych masłem i opruszonych bułką tartą dwóch podłużnych blaszek - keksówek i pieczemy około 1 godz. w temperaturze 200 *C.

Pasztet doskonale smakuje zarówno sam jak i z dodatkiem świeżych pomidorów lub ogórków kiszonych.

Smacznego-zdrowego! :-)

Paulina Szpargała
paulina@joga-joga.pl

<< sprawdź wybór pomocy do jogi >>

Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi