Pasztet z selara i pietruszki
Jest wiele przepisów na pasztet z selera. W zależności od naszych preferencji smakowych warto skupić uwagę na przyprawach, którymi doskonale możemy wyostrzyć walory smakowe selera i dodać naszemu wypiekowi niepowtarzalnego charakteru.
- 1 kg selera (około 2 duże selery),- 2 duże cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- szklanka bułki tartej,
- 4 jajka,
- kostka masła,
- szklanka wody,
- natka pietruszki, koperek,
- do smaku: sól, pieprz, papryka, majeranek, pomidory suszone, gałka muszkatołowa, kurkuma i inne wg uznania.
1. Seler i cebulę ścieramy na tarce, wrzucamy do garnka, zalewamy szklanką wody, dodajemy masło, rozdrobnione ząbki czosnku, mieszamy i gotujemy aż seler wymięknie ;-) około 15-20 min.
2. Po ostygnięciu dodajemy jajka, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, koperek i przyprawiamy wg uznania.
3. Dokładnie mieszamy, aby konsystencja była zwarta (jeśli taka nie jest, można dodać więcej bułki tartej).
4. Całość przekładamy do wysmarowanych masłem i opruszonych bułką tartą dwóch podłużnych blaszek - keksówek i pieczemy około 1 godz. w temperaturze 200 *C.
Pasztet doskonale smakuje zarówno sam jak i z dodatkiem świeżych pomidorów lub ogórków kiszonych.
Smacznego-zdrowego! :-)
Paulina Szpargałapaulina@joga-joga.pl