Księga kwiatów jadalnych - doskonała lektura i inspiracja na nadchodzącą wiosnę!
czwartek, 25 marca 2021
Można powiedzieć krótko, parafrazując znane przysłowie: Właściwa książka na właściwym miejscu! Właśnie ukazała się, nakładem Zielonego Wydawnictwa "Księga kwiatów jadalnych" autorstwa Mireille Gayet.
To znakomity moment, gdyż wielu z nas właśnie teraz planuje jak będzie wyglądał ich ogród, i balkon, jakie kwiaty, zioła i inne rośliny w nim zagoszczą.
Wiele osób w tych dziwnych obecnie czasach, spędzi nadchodzącą wiosnę i lato w kraju, na coraz popularniejszych działkach i na łonie natury. Księga kwiatów jadalnych może zatem być ogromną pomocą i inspiracją zarówno dla miłośników ogrodów jak i dla wszystkich poszukujących ciekawych, niebanalnych a zarazem zdrowych przepisów na potrawy.
Opisane kwiaty znajdziemy nie tylko w ogrodach, ale także w sadach, na polach, łąkach i w lesie. Najważniejsze, aby pochodziły z czystych upraw i obszarów, bez kontaktu z nawozami.
Oprócz historii i właściwości kilkudziesięciu roślin i ich kwiatów, autorka proponuje około 300 nowatorskich przepisów na potrawy z kwiatów, opisuje także wiele pomysłów na ich przetwarzanie takie jak: suszenie, zaparzanie, macerowanie, kiszenie i gotowanie.
Znajdziemy tu cały wachlarz przepisów - od nalewek, deserów i dekoracyjnych kostek - aż po wypieki, potrawy na grilla, pieczenie i sałatki a także masła, sery i miody kwiatowe.
Dodatkowym atutem tego wydania jest piękna oprawa graficzna, czytelne i usystematyzowane podanie informacji i piękne ilustracje.
Zaproś piękno, zdrowie i woń kwiatów na swój stół- gorąco polecamy!
Mirelle Gayet- autorka wielu pozycji kulinarnych - koncentruje się na kwiatach jadalnych, tych najpopularniejszych, które można znaleźć w sklepach, a najlepiej uprawiać samodzielnie na balkonie, w ogrodzie lub zbierać w naturze.To szczególna pozycja, odsłaniająca rąbka tajemnicy o historii i wędrówkach roślin, wprowadzająca w tajniki kuchni kwiatowej oraz zachęcająca do eksperymentów kulinarnych, co z pewnością przysporzy wiele przyjemności zarówno smakowych, jak i estetycznych zarówno gospodarzom, jak i ich gościom.