Choć tradycyjnie praktyka jogi zarezerwowana była w przeszłości wyłącznie dla mężczyzn, we współczesnym, zachodnim świecie na macie nadal spotykamy przeważającą ilość kobiet. Postanowiłam dziś zadać sobie pytanie, skąd wynika ta dysproporcja.
Trzymamy w rękach świeżutkie wydanie książki znakomitego kucharza Piotra Henschke - Kuchnia jogina - Kuchenne Sutry. To wyjątkowa książka kucharska, która oprócz autorskich przepisów na kilkadziesiąt wegańskich dań, zawiera również pięknie skomponowane Sutry, ułożone przez...
Nastała Zima. Przeżywamy okres wieczorów poprzeplatanych krótkimi godzinami szarego światła. Jak sobie radzić, żeby nie zapaść się w ciemną, zimową noc?
Kolejna książka z serii po "Wege w kwadrans" i "Warzywa górą" autorstwa Katarzyny Gubały- znanej popularyzatorki diety wegetariańskiej w Polsce. Tym razem główne przesłanie książki to szereg dowodów na to, że właściwie skomponowana dieta wegetariańska...
Wielbicieli domowych past i smarowideł nie trzeba przekonywać , że takie zrobione w domu smakują najlepiej. Zachęcamy do wypróbowania przepisów i życzymy smacznego!
Zielone koktajle robią furorę wśród miłośników zdrowego trybu życia. Dlaczego? Ponieważ są smaczne, dostarczają organizmowi wielu cennych witamin i minerałów, wspomagają oczyszczanie organizmu, a do tego są niezwykle proste w przygotowaniu.
Boczniaki po angielsku nazywają się oyster mushrooms, czyli ostrygowe grzyby. W naturze rosną na pniach drzew liściastych. Teraz właśnie jest pora zbiorów. Te dzikie mają podobno delikatny aromat, którego nie poczujemy wąchając boczniaki wyhodowane sztucznie,...
Kilka składników, trochę pracy i niezrównany smak. Caponata to danie, którego podstawą są bakłażany. Najlepiej, gdyby były z sycylijskiego bazaru, ale te z polskiego sklepu też nadają się znakomicie.
Dynia makaronowa potrafi zaskoczyć. Najpierw trzeba ją znaleźć na bazarze. Jest podłużna, kształtem przypomina piłkę do rugby. Na jej skórce malują się zielono-żółte abstrakcyjne wzory. Gdy ją przekroimy, ma delikatny, arbuzowy aromat.
Kto powiedział, że frytki muszą być niezdrowe? Wystarczy tylko -zamiast smażenia na głębokim oleju - użyć piekarnika, a ziemniaki zastąpić czymś innym, ale będącym prawdziwym źródłem witamin - np. selerem. Nigdy nie mogłam się przekonać...
Wyświetlono 1 do 10 wyników ze znalezionych 230