Frytki z selera z dipem czosnkowym
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Frytki z selera z dipem czosnkowym

środa, 11 września 2019

Anna Jędruch

Kto powiedział, że frytki muszą być niezdrowe? Wystarczy tylko -zamiast smażenia na głębokim oleju - użyć piekarnika, a ziemniaki zastąpić czymś innym, ale będącym prawdziwym źródłem witamin - np. selerem. Nigdy nie mogłam się przekonać do tego warzywa, jednak od czasu, kiedy spróbowałam go w tej postaci, zajadam się nim bardzo często. Frytki z selera idealnie sprawdzają się jako dodatek do głównego dania lub jako przekąska.

Składniki:

Frytki

  • 1 duży seler korzeniowy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • Szczypta chilli
  • ½ łyżeczki oregano, tymianku, rozmarynu bądź innej ulubionej przyprawy

Pieprz

Selera obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

Mieszamy ze sobą w misce olej i przyprawy. Wrzucamy do miski pokrojony seler i mieszamy tak, aby oliwa pokryła każdy słupek selera.

Plasterki przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

Wstawiamy do piekarnika na 200°Ci pieczemy przez ok. 30-40 min. W połowie pieczenia należy frytki przemieszać, aby były zarumienione z każdej strony.

Dip czosnkowy

  • Jogurt
  • Łyżeczka majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Szczypta soli i pieprzu

Jogurt przelewamy do miseczki. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz łyżeczkę majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

Smacznego!



Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi