Frytki z selera z dipem czosnkowym
środa, 11 września 2019
Kto powiedział, że frytki muszą być niezdrowe? Wystarczy tylko -zamiast smażenia na głębokim oleju - użyć piekarnika, a ziemniaki zastąpić czymś innym, ale będącym prawdziwym źródłem witamin - np. selerem. Nigdy nie mogłam się przekonać do tego warzywa, jednak od czasu, kiedy spróbowałam go w tej postaci, zajadam się nim bardzo często. Frytki z selera idealnie sprawdzają się jako dodatek do głównego dania lub jako przekąska.
Składniki:
Frytki
- 1 duży seler korzeniowy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- Szczypta chilli
- ½ łyżeczki oregano, tymianku, rozmarynu bądź innej ulubionej przyprawy
Pieprz
Selera obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Mieszamy ze sobą w misce olej i przyprawy. Wrzucamy do miski pokrojony seler i mieszamy tak, aby oliwa pokryła każdy słupek selera.
Plasterki przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Wstawiamy do piekarnika na 200°Ci pieczemy przez ok. 30-40 min. W połowie pieczenia należy frytki przemieszać, aby były zarumienione z każdej strony.
Dip czosnkowy
- Jogurt
- Łyżeczka majonezu
- 2-3 ząbki czosnku
- Szczypta soli i pieprzu
Jogurt przelewamy do miseczki. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz łyżeczkę majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Smacznego!