Zielony koktajl z jarmużu
poniedziałek, 25 listopada 2019
Zielone koktajle robią furorę wśród miłośników zdrowego trybu życia. Dlaczego? Ponieważ są smaczne, dostarczają organizmowi wielu cennych witamin i minerałów, wspomagają oczyszczanie organizmu, a do tego są niezwykle proste w przygotowaniu.
Nasza propozycja to koktajl na bazie jarmużu z odrobiną orzeźwiającego ogórka, soczystego arbuza, słodkiego banana oraz aromatycznej bazylii. To idealny przepis na lato - lekki i zdrowy!
Składniki:
- dwie garście jarmużu
- kilka plasterków ogórka
- jeden dojrzały banan
- kawałek arbuza
- kilka listków świeżej bazylii
- woda aromatyzowana cytryną
Przygotowanie:
Zmiksować wszystkie warzywa i owoce, a następnie, w zależności od pożądanej gęstości koktajlu, dodać wody i wymieszać. Koktajl idealnie smakuje schłodzony. Świetnie sprawdzi się na ciepłe, letnie dni jako zdrowa przekąska pomiędzy posiłkami lub w formie zamrożonej jako… zielone lody!
Warto wiedzieć!
Jarmuż to odmiana kapusty o cennych właściwościach prozdrowotnych. Jest doskonałym źródłem białka, błonnika, witaminy C, K, B6, A, a także wapnia, potasu, żelaza, magnezu oraz przeciwutleniaczy o silnym działaniu antynowotworowym. To zapomniane przez długi czas warzywo znów wraca do łask. I słusznie! Doskonale nadaje się do spożywania na surowo lub po ugotowaniu.