Ostatnia Wieczerza Leonarda da Vinci coraz bardziej obfita.
czwartek, 15 kwietnia 2010
Amerykańscy autorzy badań przeanalizowali 52 najsłynniejsze przedstawienia Ostatniej Wieczerzy namalowane między rokiem 1000 a 2000. Zauważyli, że malowane porcje i talerze są coraz większe.
Z pomocą technik komputerowych stwierdzili oni, że w ciągu tysiąclecia wielkość talerzy znajdujących się przed Jezusem i Apostołami w stosunku do średniej wielkości postaci wzrosła na obrazach aż o 65,6 % Główny półmisek powiększył się o 69,2 %, zaś kawałek chleba o 23,1 %Na głównym półmisku z Ostatniej Wieczerzy najczęściej dostrzec można rybę ( węgorza) - 18%, jagnię - 14% lub wieprzowinę 7%.
W ciągu minionych 10 wieków nastąpił olbrzymi wzrost produkcji żywności, jej dostępności i jakości oraz możliwości nabywczych ludzi. Malowane coraz większe porcje jedzenia na większych talerzach zachęcały ludzi do większej konsumpcji. Wniosek - ludzie jedzą coraz więcej.
"Uważamy, że sztuka naśladuje życie i zmiany te zostały odzwierciedlone w najsłynniejszej wieczerzy w historii’ - twierdzą autorzy badania Brian Wansink, profesor marketingu i ekonomii stosowanej Uniwersytetu Cornell w Nowym York, i jego brat Craig, duchowny prezbiteriański.
Studium braci Wansink zostało opublikowane w brytyjskim piśmie "The International Journal of Obesity", poświęconym otyłości.
Na podstawie informacji prasowych opracowała
Justyna Moćko
Justyna@joga-joga.pl