Dieta jogina wg Zasady Trzech Gun. Cz. 3 Dieta Tamasowa
środa, 6 października 2010
Ostatnia z gun - Tamas, to ta która jest najmniej korzystna dla ?
"Jedzenie, które jest nieświeże, bez smaku, zepsute, zgniłe i zanieczyszczone odpadami, jest lubiane przez Tamas."
Bhagavad Gita, XVII. 10
Jedzenie tamasowe sprawia, że ludzie stają się ospali, ciężcy, powolni, leniwi. Tym samym pozbawia jednostki szczytnych idei, celów i motywacji. Dodatkowo pogłębia tendencję do cierpienia na skutek chronicznych dolegliwości i depresji, napełnia umysł mrokiem, złością i nieczystymi myślami. Porzucenie tamasowego jedzenia powinno znaleźć się wśród pierwszych pozytywnych zmian w twoim stylu życia.
Mięso, ryby, jajka, środki odurzające, napoje alkoholowe, marihuana, opium są tamasowe z natury. Jedzenie mięsa i alkoholizm są blisko spokrewnione. Zarówno alkohol jak i mięso w nadmiarze mogą doprowadzić do poważnych chorób a nawet śmierci.
Najlepszą dietą dla jest dieta laktowegetariańska, która nie dopuszcza spożywania mięsa (w tym ryb i owoców morza) oraz jajek. Jak wiadomo współcześnie mięso jest pełne cholesterolu, kwasu moczanowego, oraz różnych dodatków i konserwantów. Wszystko to przyczynia się do całej rzeszy chorób. Spożycie dużej ilości mięsa prowadzi do: wysokiego ciśnienia krwi, ataków serca i artretyzmu. Mięsny biznes rozwija się jak nowoczesna fabryka, a zwierzęta traktowane są jak maszyny do robienia pieniędzy. Faszerowane są dużą ilością hormonów i antybiotyków, żeby nie chorowały, szybciej rosły i nie traciły na wartości. Wiele osób wciąż nie zdaje sobie sprawy z tego, że pozostałości tych substancji w komórkach zwierząt, wędrują wraz z mięsną potrawą do naszych układów pokarmowych, następnie do krwi, doprowadzając do skażenia naszego organizmu.
Tamasowe jedzenie to pokarmy, które są nieświeże, zgniłe, sfermentowane, rozkładające się, nieczyste. Także przejrzałe i niedojrzałe owoce są tamasowe. Istotny jest również sposób przygotowania posiłku. Tamasowe staje się również jedzenie sfermentowane, spalone, smażone, grillowane i odgrzewane wiele razy, niedogotowane, rozgotowane lub odsmażane.
Nieświeże produkty, oraz te które zawierają konserwanty, np. jedzenie w puszkach i w proszkach oraz inne przetworzone produkty są pokarmem tamasowym.
Do tej kategorii zaliczają się również grzyby, ponieważ rosną w ciemności i są ciężkostrawne.
Jedzenie tamasowe jest zwykle ciężkostrawne. Ocet winny oraz inne produkty powstałe pod wpływem fermentacji źle wpływają na nasz układ trawienny. Również jedzenie smażone na głębokim tłuszczu staje się tamasowe, choćbyśmy smażyli warzywa, tłuszcz dostanie się do nich i soki żołądkowe nie będą mogły sobie z nim poradzić. W ten sposób zdrowe satwiczne jedzenie może stać się tamasowym, ponieważ smażąc lub rozgotowując jedzenie, pozbawiamy je właściwości odżywczych. Satwiczne jedzenie może również uzyskać tamasowe właściwości, jeśli będziemy go nadużywać, przejadać się nim.
"Proste i naturalne, bezalkoholowe i niestymulujące jedzenie i picie - buduje tkanki, produkuje energię, pomaga utrzymać umysł czysty i spokojny. A tym samym pomaga praktykującemu osiągnąć życiowy cel."
Swami Sivananda
Opracowanie: JK
Na podstawie książki: The Yoga Cookbook. Vegetarian Food For Body and Mind, Gaia Books Limited, by The Sivananda Yoga Vedanta Centres, London1999