Zdrowe żywienie dzieci - o projektach szkolenia kucharzy według diety wegetariańskiej.
czwartek, 29 września 2011
Jakie macie wspomnienia dotyczące posiłków w przedszkolu? Ja osobiście fatalne. Ale jestem przekonana, że od czasu, kiedy chodziłam do przedszkola dużo się zmieniło na lepsze;-) Ma szanse zmienić się jeszcze więcej, gdyż powstały dwa świetne projekty skierowane do kucharzy, pracowników zakładów żywienia zbiorowego typu przedszkole, szkoła, zakład opieki społecznej itp. Celem obydwóch jest poszerzenie swoich umiejętności kulinarnych poprzez naukę gotowania zdrowego, wegetariańskiego jedzenia. Dla wielu osób słowa zdrowe jedzenie wykluczają smaczne jedzenie. Piotr Henschke, który prowadzi kursy praktyczne udowadnia, że zdrowe równe jest pyszne.
Pierwszy projekt ,,Zdrowa kuchnia, zdrowe społeczeństwo" trwa już od marca br, jest przedsięwzięciem współfinansowanym ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, dlatego uczestnictwo w nim jest całkowicie bezpłatne. Organizuje go Mazowiecka Grupa Szkoleniowo-Doradcza. Zajęcia prowadzone są w dwudziestoosobowych (teoria) i dziesięcioosobowych (praktyka) grupach, z których każda zakłada 72 godziny szkoleń kulinarnych i 8 godzinny kurs umiejętności "miękkich" takich jak: aktywne metody radzenia sobie z trudnymi emocjami, radzenie sobie ze stresem, problemem wypalenia zawodowego. Szkolenia organizowane są w weekendy. Uczestnicy szkoleń, po zdaniu egzaminu wewnętrznego otrzymują zaświadczenia ukończenia szkolenia.Warunki przystąpienia do szkolenia podane są na stronie http://zdrowakuchnia.mgsd.pl/
Pierwsze dwa spotkania są z Hanią Stolińską, dietetyczką, absolwentką Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Instytutu Żywności i Żywienia, pracownika naukowego IŻŻ. Czego dowiadują się uczestnicy spotkań teoretycznych? - zapytałam Hanię.
Dowiadują się informacji na temat:• wartości odżywczych produktów stosowanych do przygotowania zbilansowanego posiłku
• zapotrzebowania organizmu, norm żywieniowych na poszczególne składniki diety
• bezpieczeństwa żywności i żywienia
• świadomego wyboru produktów spożywczych
• diety wegetariańskiej jako profilaktyki chorób cywilizacyjnych
Biorą udział w wielu zadaniach praktycznych takich jak- analiza własnych jadłospisów przy użyciu piramidy żywienia, poprawne komponowanie całodziennych zestawów posiłków, obliczanie zapotrzebowania energetycznego, prawidłowej masy ciała i wskaźnika BMI, ocena informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów, ocena zawartości cukru w typowych produktach i potrawach.
Zajęcia mają charakter praktyczny, przekazywane są najważniejsze informację niezbędne do poruszania się w zakresie zdrowego żywienia. Prowadzone są ciekawe dyskusję, każdy może podzielić się swoimi uwagami i doświadczeniem.
Uczestnicy oglądają również wiele filmów o tematyce żywieniowej. Ale, co najważniejsze - uczestnicy przekazują zdobytą wiedzę członkom swojej rodziny i znajomym, po szkoleniach mają inne podejście do zdrowej, wegetariańskiej diety, a to jest właśnie celem i sukcesem tych szkoleń.
Jak wygląda dalej szkolenie - zapytałam Piotra Henschke, który prowadzi część praktyczną:
Uczestnicy wyposażeni w wiedzę przekazaną przez Hanię przychodzą na zajęcia praktyczne. Prowadzę je w restauracji Orchidea w Warszawie.Kursy spotkały się z ogromnym zainteresowaniem. Przychodzą kucharki z przedszkoli, osoby odpowiedzialne za układanie jadłospisów. Ale też był na przykład szef kuchni z restauracji, gdzie serwuje się mięso, aby poduczyć się, jak można przygotować dobre, wegetariańskie posiłki.
Pierwsze spotkanie zwykle jest trudne. Osoby długo pracujące w zawodzie muszą przełamać swoje nawyki, przyzwyczajenia. Z czasem przekonują się, że smaczne, pełnowartościowe jedzenie można przygotować szybciej niż danie mięsne smażone na głębokim tłuszczu.
Rozmawiamy o tym, jak gotują, co przyrządzają. Taki przykład: w prawie każdym przedszkolu w piątki podawane jest jedzenie jarskie. Najczęściej są to pierogi z kapustą i grzybami albo makaron z owocami i śmietaną. Przecież to nie jest pełnowartościowe jedzenie, które da siłę i energię maluchom!
Mówię również o tym, aby nie stosować tak nagminnie ziemniaków. Gdy patrzymy na piramidę żywieniową, podstawą są kasze, ziarna. Błędem w myśleniu o wegetariańskiej kuchni jest serwowanie ziemniaków.
Uczę też, jak przygotowywać potrawy wegańskie - bez użycia składników uczulających: nabiału, sera, jajek. W tej chwili jest mnóstwo dzieci, które są alergikami.
Albo uczymy się robić miso (japońska zupa) z oryginalnych produktów i doprawiamy oryginalnie. Ale to nie zawsze smakuje. Więc na bazie oryginalnych produktów robimy takie "polskie miso" tzn. tak doprawiamy, aby smakowało europejskim gustom, czyli np. zamiast wodorostów dokładamy cebulkę. Taki eksperyment poszerza horyzonty, uczy innego myślenia o kuchni, smaku.
Efekty? Mamy wewnętrzny egzamin: 10 osobowa grupa kursantów w ciągu 3 godzin ma przygotować 20-30 potraw. Na degustację zapraszamy gości - dyrektorów placówek, z których są kursanci, rodziców.
Potrawy znikają w oka mgnieniu. Wszyscy są zachwyceni smakiem.
Z tego, co wiemy w wielu przedszkolach, szkołach zmiany w żywieniu już nastąpiły.
Jestem zadowolony z pozytywnego odzewu u uczestników, którzy przyswajają wiedzę w mgnieniu oka i widząc korzyści z tego szkolenia, chcą więcej takich. Na koniec, gdy grupa jest już zgrana i dobrze się znamy, ciężko się rozstać. Często zdarza się, że uczestnicy, którzy byli na szkoleniu inspirują innych kucharzy ze swojej placówki do wzięcia udziału w spotkaniach z nami, co najlepiej świadczy o ich pozytywnym odbiorze.
Drugi projekt ,,W zdrowym ciele, zdrowy duch" jest praktyczną kontynuacją programu ,,Zdrowa kuchnia, zdrowe społeczeństwo".
Projekt jest prywatnym przedsięwzięciem Piotra i Hani i jednocześnie odpowiedzią na pozytywny odzew programu macierzystego oraz wynikającą z niego rosnącą potrzebą dalszej edukacji rodziców i dzieci z zakresu zdrowego odżywiania.
Do kogo kierujecie swój autorski projekt? - pytam Piotra.
Celem szkoleń jest wzrost świadomości żywieniowej i kulinarnej nie tylko wśród kucharzy przygotowujących posiłki w szkołach i przedszkolach, ale również rodziców dbających o prawidłową dietę swojego dziecka oraz samych dzieci. Program, oprócz szkolenia kucharzy, obejmuje spotkania z opiekunami dzieci.
W naszym Programie synonimem zdrowego żywienia jest coraz bardziej popularna dieta wegetariańska. Szkolenia są odpowiedzią na rosnący problem alergii pokarmowych wśród dzieci, narastającego problemu nadwagi i otyłości oraz wczesnych chorób dieto zależnych.
Zajęcia obejmują część teoretyczną i praktyczną w zakresie danego tematu.Tematy są następujące:
1.Wstęp- dieta wegetariańska w żywieniu dzieci, degustacja dań wegetariańskich Zajęcia bezpłatne.
2.Suche nasiona roślin strączkowych- substytut mięsa
3. Owoce i warzywa - bomba witaminowo-mineralna
4.Produkty zbożowe- źródło energii
5.Mleko i przetwory mleczne- uzupełnienie diety roślinnej
6.Tłuszcz- wróg i przyjaciel naszego zdrowia
7.Słodycze- smaczny dodatek do zbilansowanej diety
Pomyśleliśmy również o dzieciach - Hania opracowuje program dla najmłodszych uświadamiający co to znaczy zdrowie żywienie. Ze starszakami będziemy rozmawiać o tym, co powinny jeść na drugie śniadanie, zaś najmłodszym proponujemy różne zabawy edukacyjne dotyczące tematyki żywieniowej. Będą to gry, zabawy, rebusy, zagadki, wierszyki o zdrowym żywieniu, zapoznawanie się z piramidą żywienia, rozkład produktów na części pierwsze- czyli składniki odżywcze, witaminki
Z Piotrem Henschke, kucharzem w obydwóch projektach rozmawiałaJustyna Moćko
justyna@joga-joga.pl
Strona programu "Zdrowa kuchnia, zdrowe społeczeństwo"
Strona programu "W zdrowym ciele, zdrowy duch"