Tydzień Weganizmu 13 - 20.04.2013
poniedziałek, 15 kwietnia 2013
Tydzień Weganizmu został zainicjowany przez Stowarzyszenie Empatia w 2009 roku i jest obchodzony na wiosnę w całej Polsce. Założeniem Tygodnia Weganizmu jest przybliżenie ludziom postawy uwzględniającej szacunek do zwierząt i sprzeciw wobec ich eksploatacji.
Promujemy styl życia wolny od produktów pochodzenia zwierzęcego, a więc przede wszystkim dietę roślinną, a także odzież z materiałów syntetycznych i pochodzenia roślinnego (bez wełny, skóry czy futra), oraz kosmetyki i środki czystości nietestowane na zwierzętach. Odbiorcami wydarzenia są w większości ludzie w wieku 16-25 lat - weganie i weganki, wegetarianie i wegetarianki, a także osoby zainteresowane tematem wykorzystywania zwierząt, zdrowym odżywianiem i ekologią. Produkty od sponsorów Tygodnia stanowią nagrody w organizowanych konkursach i z pewnością zwiększają atrakcyjność poszczególnych wydarzeń.
Podczas Tygodnia Weganizmu najwięcej czasu poświęcamy promocji wegańskiego sposobu odżywiania. Mówimy o aspektach zdrowotnych i pokazujemy gotowanie w praktyce.
Organizujemy spotkania z dietetykami, podczas których rozmawiamy o tym jak wygląda zdrowa, dobrze ułożona dieta wegańska a także o jej korzyściach w profilaktyce, a nawet leczeniu niektórych chorób, np. niedokrwiennej choroby serca. Takie spotkania cieszą się niesłabnącym powodzeniem. Jest wiele osób, które są lub chcą zostać weganami ze względów etycznych i zadbać przy tym o zdrowie. Są też i tacy, którzy słyszeli wiele dobrego o zdrowotnych i proekologicznych walorach tej diety i pragną dowiedzieć się więcej, znaleźć fachową odpowiedź na konkretne pytania.
Odbywają się też pokazy gotowania, aby dać dowód jak smaczna i kolorowa może być dieta roślinna. Gościliśmy m.in. Jolę Słomę i Mirka Trymbulaka, którzy nie tylko świetnie gotują, ale także zajmująco o tym opowiadają. Nic dziwnego, że są również często zapraszani do telewizji jako świetni kucharze i autorzy książek na temat jedzenia. Na pokazy przychodzi bardzo dużo osób. Wychodzą zrelaksowani, z pomysłami na wegańskie potrawy.
Kolejną formą cieszącą się dużą frekwencją są potyczki kulinarne. Tym razem zapraszamy zespoły gotujące na żywo przed zebraną publicznością, która potem w drodze głosowania wybiera zwycięzców konkursu. Tofucznica (wegańska wersja jajecznicy), pasty na chleb, kotleciki owsiane, kolorowe sałatki, dania nawiązujące do kuchni tradycyjnej, a także egzotyczne propozycje są podczas takich potyczek na porządku dziennym ukazując bogaty wachlarz smaków i zapachów kuchni roślinnnej. W 2012 roku zaprosiliśmy na potyczki autorki polskojęzycznych blogów kulinarnych, które biorą udział w naszym prężnie rozwijającym się na Facebooku programie Weganizm Spróbujesz?
Zanim rozpoczęliśmy ten program, nie zdawaliśmy sobie sprawy z tego, jak wiele osób pisze takie blogi. Mamy przyjemność przedstawiać przepisy z ponad 50 blogów i wciąż dostajemy propozycje kolejnych blogów.
Prawa zwierząt, prawa człowieka, środowisko, ekologia
Podczas Tygodnia Weganizmu organizujemy również wykłady, dyskusje, pokazy filmów. Rozmawiamy o prawach zwierząt, o etycznych aspektach weganizmu. Mówimy też jak ten temat wiąże się z prawami człowieka, promujemy ideę Sprawiedliwego Handlu i produkty certyfikowane tym znakiem o ile są równocześnie wegańskie. Podkreślamy, że dieta roślinna jest również przyjazna dla środowiska i oszczędna, gdyż wykorzystuje dużo mniej ziemi, paliw kopalnych i wody niż produkcja zwierzęca. Polecamy używanie wegańskich kosmetyków i środków czystości, które równocześnie są ekologiczne.
O weganizmie mówi się coraz więcej!
Prześledziliśmy częstotliwość wyszukiwania słowa "weganizm" dzięki Google Trends i ucieszyliśmy się bardzo widząc stały i wyraźny trend rosnącego zainteresowania weganizmem od 2004r. do dziś.W kwietniu 2011 roku, gdy organizowaliśmy Tydzień Weganizmu, wyemitowano reportaż "Weganie żyją dłużej" w Uwaga! TVN z udziałem Darka Gzyry z Empatii. Średnia oglądalność tego programu w kwietniu 2011 r. wynosiła ponad 3 mln widzów!
Spójrz co się będzie działo w Warszawie,Krakowie, Lublinie i Białymstoku
Dołącz do wydarzenia na Facebooku i zaproś znajomych/znajome.
Każdy z nas o weganizmie usyszał od kogoś innego.
Dzieląc się nim z innym zwiększasz szansę na zmianę losu zwierząt.
Zapraszamy na stronę Tygodnia Weganizmu na Facebooku po najświeższe informacje!
Nie dajcie sobie wmówić, że "na weganizm jeszcze za wcześnie". Weganizm jest czymś satysfakcjonującym, smacznym, zdrowym i adekwatnym jako odpowiedź na okrutne wykorzystywanie zwierząt. Najwyższy czas na weganizm.