Najwyższa pora na surówkę z pora! Z dodatkiem zielonego ogórka, jesiennego jabłka, słonecznika i prażonego sezamu!
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Najwyższa pora na surówkę z pora! Z dodatkiem zielonego ogórka, jesiennego jabłka, słonecznika i prażonego sezamu!

wtorek, 11 września 2018

Paulina Szpargała

Por, już w starożytnym Egipcie i Rzymie ze względu na oryginalny smak i właściwości lecznicze cieszył się dużą popularnością. Cesarz Neron spożywał go codziennie zawdzięczając mu swój donośny głos. To niepozorne warzywo, skutecznie pomaga w problemach z nerkami, reumatyzmem i anemią. Wspiera także laktację u kobiet i potencję u mężczyzn

Naturalne właściwości lecznicze pora, czynią go jednym z najzdrowszych warzyw. Zalecany jest często w dietach oczyszczających, zarówno przy kuracjach odchudzających jak i doraźnych odtruwań organizmu na skutek ostrych zatruć pokarmowych, wywołanych nieświeżym pokarmem, chemikaliami, spalinami czy też grzybami. Liście pora, stosowane są także zewnętrznie w postaci okładów na odciski, owrzodzenia, czyraki i brodawki. Ugotowane i podawane na ciepło pomagają również zwalczyć zapalenie pęcherza moczowego.

Pora na przepis
Oprócz dorodnego pora potrzebne będą (proporce na 4 małe porcje):
- 2 świeże ogórki,
- jedno dojrzałe jabłko,
- sok z połówki cytryny,
- słonecznik łuskany (dwie garści),
- ziarna sezamu (1/4 szklanki),
- 2 listki świeżej mięty,
- szczypta pieprzu,
- olej do uprażenia słonecznika i sezamu.

Na początku najlepiej uprażyć na małym ogniu sezam i słonecznik. Następnie bierzemy się do drobnego posiekania pora i ogórka. Obrane jabłko ścieramy na tarce (najlepiej na małych oczkach), dodajemy do warzyw i mieszamy wszystko razem. Skrapiamy sokiem z połówki cytryny, dodajemy posiekaną miętę, doprawiamy, dodajemy uprażony sezam i słonecznik - mieszamy i odstawiamy do lodówki na 20 min. aby smaki się przegryzły.

Tym świeżym akcentem z pewnością ubarwimy swój jesienny talerz, nie tylko obiadowy :-)

Smakowitości!

Paulina Szpargała
paulina@joga-joga.pl

Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi