Najwyższa pora na surówkę z pora! Z dodatkiem zielonego ogórka, jesiennego jabłka, słonecznika i prażonego sezamu!
wtorek, 11 września 2018
Por, już w starożytnym Egipcie i Rzymie ze względu na oryginalny smak i właściwości lecznicze cieszył się dużą popularnością. Cesarz Neron spożywał go codziennie zawdzięczając mu swój donośny głos. To niepozorne warzywo, skutecznie pomaga w problemach z nerkami, reumatyzmem i anemią. Wspiera także laktację u kobiet i potencję u mężczyzn
Naturalne właściwości lecznicze pora, czynią go jednym z najzdrowszych warzyw. Zalecany jest często w dietach oczyszczających, zarówno przy kuracjach odchudzających jak i doraźnych odtruwań organizmu na skutek ostrych zatruć pokarmowych, wywołanych nieświeżym pokarmem, chemikaliami, spalinami czy też grzybami. Liście pora, stosowane są także zewnętrznie w postaci okładów na odciski, owrzodzenia, czyraki i brodawki. Ugotowane i podawane na ciepło pomagają również zwalczyć zapalenie pęcherza moczowego.
Pora na przepisOprócz dorodnego pora potrzebne będą (proporce na 4 małe porcje):
- 2 świeże ogórki,
- jedno dojrzałe jabłko,
- sok z połówki cytryny,
- słonecznik łuskany (dwie garści),
- ziarna sezamu (1/4 szklanki),
- 2 listki świeżej mięty,
- szczypta pieprzu,
- olej do uprażenia słonecznika i sezamu.
Na początku najlepiej uprażyć na małym ogniu sezam i słonecznik. Następnie bierzemy się do drobnego posiekania pora i ogórka. Obrane jabłko ścieramy na tarce (najlepiej na małych oczkach), dodajemy do warzyw i mieszamy wszystko razem. Skrapiamy sokiem z połówki cytryny, dodajemy posiekaną miętę, doprawiamy, dodajemy uprażony sezam i słonecznik - mieszamy i odstawiamy do lodówki na 20 min. aby smaki się przegryzły.
Tym świeżym akcentem z pewnością ubarwimy swój jesienny talerz, nie tylko obiadowy :-)
Smakowitości!
Paulina Szpargałapaulina@joga-joga.pl