Sezamowo - cynamonowe kuleczki z kaszy kukurydzianej
wtorek, 18 listopada 2014
Ta niepozorna przekąska dostarcza sporej dawki energii! Kasza kukurydziana oprócz wyjątkowo lekkostrawnych węglowodanów zawiera sporą dawkę selenu - cennego pierwiastka sprzyjającego w walce z wolnymi rodnikami, pomocnego w osłabionej odporności, problemach z tarczycą i nadmierną nerwowością.
Kasza kukurydziana jest wyjątkowo lekkostrawnym i bezglutenowym źródłem selenu, doskonale wspierającym odporność i układ trawienny. W połączeniu z aromatycznym cynamonem i prażonym sezamem komponuje się w smakowicie zdrową propozycji pożywnego deseru!
Potrzebujesz (proporce na 8 dużych kulek):
- 3/4 szklanki kaszy kukurydzanej,- 1/2 szklanki sezamu,
- łyżeczka miodu,
- cynamon (w dogodnych dla Ciebie proporcjach),
- alternatywnie rozdrobione orzechy włoskie,
- olej do uprażenia sezamu.
Ugotuj kaszę kukurydzianą. Dodaj do niej kapkę oleju i kawałki orzechów, a po ostygnięciu dodaj łyżeczkę miodu.
Upraż sezam na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Z kaszy uformuj kuleczki. Jeśli konsystencja nie jest wystarczająco plastyczna, aby sezam mógł się swobodnie przyczepić, posmaruj delikatnie kulki miodem i następnie otocz w sezamie. Całość posyp cynamonem i delektuj się smakiem! :)
Smakowitości!paulina@joga-joga.pl