Pomysły na sylwestrowe wege przekąski! :-)
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Pomysły na sylwestrowe wege przekąski! :-)

wtorek, 11 grudnia 2018

Smakowite jedzenie to ważny element każdego spotkania w mniejszym lub większym gronie. Jeśli na dodatek jest pożywne i zdrowe to z pewnością ucieszy podniebienia każdego smakosza! :-) Przy tej wyjątkowej okazji, dzielimy się przepisami na rewelacyjne Cannelloni z wędzonym tofu, wyśmienite koreczki żurawinowe oraz bezglutenową Frittatę z cukinią! Radosnych i smakowitych sylwestrowych spotkań!

Przepisy pochodzą ze strony producenta produktów sojowych Polsoja

Cannelloni z wędzonym tofu

Pełnowartościowe i sycące danie. Smaczna, zdrowa alternatywa dla tradycyjnej włoskiej potrawy dostarczająca m.in. pełnowartościowe białko, wapń i naturalny przeciwutleniacz - likopen.

14 cannelloni
3 - 4 porcje

Nadzienie

100 g obranej cebuli
350 g pieczarek, umytych i oczyszczonych
1 kostka (160 g) tofu marynowanego
1 kostka (160 g) tofu wędzonego
1 łyżeczka przyprawy curry
sól i pieprz do smaku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju do smażenia

Sos

400 g jogurtu greckiego
1 puszka pomidorów pellati
1 łyżeczka oregano
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

1. Cebulę drobno siekamy. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tofu rozdrabniamy, najlepiej w malakserze.

2. Rozgrzewamy olej w rondlu, wrzucamy cebulę, mieszając smażymy na dużym ogniu przez 1 minutę, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pieczarki i mieszając smażymy przez kolejne dwie minuty. Wrzucamy tofu, curry, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Odkrywamy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, a następnie wrzucamy mąkę ziemniaczaną, równomiernie ją rozprowadzając, i mieszając dusimy jeszcze przez chwilę, aż nadzienie zacznie gęstnieć. Przekładamy do miski, odstawiamy na bok, żeby przestygło, a następnie napełniamy nim cannelloni.

3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200ºC.

4. Pomidory pellati miksujemy razem z sokiem, a następnie łączymy z jogurtem i oregano. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5. Układamy cannelloni w naczyniu do zapiekania i wlewamy sos. Sos powinien całkowicie przykryć makaron, żeby canneloni były miękkie po upieczeniu. Naczynie do zapiekania owijamy folią, pieczemy przez 30 minut. Następnie folię zdejmujemy i pieczemy jeszcze przez 15 minut.

Przepis jest autorstwa pani Marioli Białołęckiej z wydawnictwa "Czerwony słoń"

Wege koreczki żurawinowe

Koreczki z serem pleśniowym brie, wędliną sojową z żurawiną, kawałkami pełnoziarnistego pieczywa żytniego, z rzodkiewką, sałatą i ogórkiem. Tradycyjne składniki, nowoczesne danie. Dużo witamin, składników mineralnych i wartościowe białko. Można podawać z odrobiną żurawiny.

Skład:

pieczywo pełnoziarniste żytnie 1 kromka - 50g
ser pleśniowy brie - 40g
wędlina sojowa z żurawinami - 2 plasterki - 33g
dwa liście sałaty - 50g
ogórek - 80g
rzodkiewki - 50g

Wartości odżywcze:

Kcal: 325
Białko: 18,2g
Tłuszcz: 15g
Węglowodany: 37g
Sód: 595mg
Potas: 491mg
Magnez: 57,5mg
Żelazo: 2,16mg
Cynk: 4,07mg
Wit. A: 138µg
Wit B1: 0,19µg
Wit B2: 0,38 µg
Foliany: 102,5 µg

Frittata z cukinią i z tofu

Bardzo szybkie i łatwe danie zawierające pełnowartościowe białko i korzystny profil kwasów tłuszczowych. Danie nie zawierające glutenu.

100 g cukini, obranej ze skórki
90 g obranej cebuli
1/2 kostki (90g) tofu naturalnego, rozdrobnionego
60 ml mocno gazowanej wody mineralnej
1 łyżeczka suszonego oregano
1 jajko
30 g mąki ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju carotino lub innego
patelnia 20-24 cm, najlepiej z nieprzywierającą powłoką

Przygotowanie

1. Cebulę i cukinię kroimy w drobną kostkę.

2. Tofu miksujemy z wodą mineralną, cebulą (40 g) oraz oregano do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji. Dodajemy jajko, pieprz i sól, miksujemy, aż składniki się połączą. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy.

3. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulę (50 g) oraz cukinię i smażymy na mocnym ogniu przez minutę, następnie patelnię przykrywamy i dusimy warzywa na średnim ogniu przez 3 minuty. Odkrywamy, wlewamy zmiksowane tofu i ostrożnie łączymy z cebulą i cukinią (składniki nie muszą być dokładnie wymieszane).

4. Smażymy pod przykryciem przez 5 minut na średnim ogniu, odkrywamy, zsuwamy omlet ostrożnie z patelni na talerz, następnie przykrywamy talerz patelnią, odwracamy i przekładamy ponownie omlet na patelnię w taki sposób, żebyśmy mogli smażyć drugą stronę. Przykrywamy, smażymy przez kolejne 5 minut. Podajemy np. z wybranym sosem i surówką.

Przepis jest autorstwa pani Marioli Białołęckiej z wydawnictwa "Czerwony słoń"

Przepisy pochodzą ze strony producenta produktów sojowych Polsoja

Pełnych radości, smaku i dobrej zabawy sylwestrowych i noworocznych spotkań! :-)

<< sprawdź wybór akcesoriów do jogi >>

Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi