Przepisy ze zdrowej misy: Buraki czerwone ryżem ukraszone
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Przepisy ze zdrowej misy: Buraki czerwone ryżem ukraszone

środa, 4 lutego 2015

Paulina Szpargała

Na co komu ryż z burakami? Żelazo, którym nasycone są czerwone buraki, jest o wiele łatwiej przyswajalne jeśli spożywamy je w doborowym towarzystwie, którym bez wątpienia jest brązowy ryż - źródło błonnika, witamin i soli mineralnych. Jeśli do tego dodamy jeszcze świeży koperek i natkę pietruszki, posypkę ze słonecznika i dużo dobrych przypraw - to proste danie nie tylko nasyci nas odżywczą energią, ale i zadziwi wybornym smakiem. :-)

Choć najbardziej skorzystamy z właściwości prozdrowotnych buraka, spożywając go na surowo, chociażby pod postacią soków, w wersji gotowanej również będziemy mieć szansę przyswoić cenne składniki, choć rzecz jasna w znacznie mniejszej proporcji. Słonecznik, natka pietruszki i świeży koperek ułatwią procesy trawienne i zwielokrotnią dawkę witamin i minerałów. Do dzieła!

Na dwie porcje, potrzebne będą:

3 średnie buraki,
1/2 szklanki brązowego ryżu,
1 mała cebula,
1 duży ząbek czosnku,
pół szklanki łuskanego słoneczniku,
natka pietruszki,
koperek,
przyprawy wg uznania,
nierafinowany tłuszcz do podsmażenia.

Przygotowanie:

Ugotowane i jeszcze ciepłe buraki pokrój w ćwiartki. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i słonecznik, dodaj kawałki buraków, rozdrobniony czosnek, przypraw i duś pod przykryciem około 10 min. W międzyczasie ugotuj ryż, a potem połącz go z zawartością patelni. Na talerzu udekoruj dużą ilością posiekanej natki pietruszki i kopru.

Smacznego-zdrowego! :-)
Paulina Szpargała

<< Sprawdź wybór akcesoriów do jogi >>

Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi