Przepisy ze zdrowej misy: Buraki czerwone ryżem ukraszone
środa, 4 lutego 2015
Na co komu ryż z burakami? Żelazo, którym nasycone są czerwone buraki, jest o wiele łatwiej przyswajalne jeśli spożywamy je w doborowym towarzystwie, którym bez wątpienia jest brązowy ryż - źródło błonnika, witamin i soli mineralnych. Jeśli do tego dodamy jeszcze świeży koperek i natkę pietruszki, posypkę ze słonecznika i dużo dobrych przypraw - to proste danie nie tylko nasyci nas odżywczą energią, ale i zadziwi wybornym smakiem. :-)
Choć najbardziej skorzystamy z właściwości prozdrowotnych buraka, spożywając go na surowo, chociażby pod postacią soków, w wersji gotowanej również będziemy mieć szansę przyswoić cenne składniki, choć rzecz jasna w znacznie mniejszej proporcji. Słonecznik, natka pietruszki i świeży koperek ułatwią procesy trawienne i zwielokrotnią dawkę witamin i minerałów. Do dzieła!
Na dwie porcje, potrzebne będą:
3 średnie buraki,1/2 szklanki brązowego ryżu,
1 mała cebula,
1 duży ząbek czosnku,
pół szklanki łuskanego słoneczniku,
natka pietruszki,
koperek,
przyprawy wg uznania,
nierafinowany tłuszcz do podsmażenia.
Przygotowanie:
Ugotowane i jeszcze ciepłe buraki pokrój w ćwiartki. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i słonecznik, dodaj kawałki buraków, rozdrobniony czosnek, przypraw i duś pod przykryciem około 10 min. W międzyczasie ugotuj ryż, a potem połącz go z zawartością patelni. Na talerzu udekoruj dużą ilością posiekanej natki pietruszki i kopru.
Smacznego-zdrowego! :-)Paulina Szpargała