Szpinak - cenne źródło antyoksydantów i minerałów niezbędnych dla zdrowia
wtorek, 17 lutego 2015
Szpinak - warzywo budzące mieszane uczucia, będące często "przyczyną" traumy z przedszkola, wynikającej w gruncie rzeczy, z nieodpowiedniego przygotowania tej wartościowej i smacznej jarzyny. Choć krąży wiele mitów o zawyżonej zawartości żelaza, żaden z nich nie zmienia faktów o dobroczynnych właściwościach zielonych liści, których spożywanie jest korzystne dla zdrowia i utrzymania organizmu w dobrej kondycji do późnych lat życia.
Ziemią ojczystą szpinaku są tereny środkowo-zachodniej Azji. Na nasz kontynent, roślina dotarła z Persji w XIV wieku. Jego nazwę z języka perskiego, zwykło się tłumaczyć jako "zielona dłoń". To cenne źródło antyoksydantów, pozwalające zatrzymać młodość na dłużej, na skutek najprawdopodobniej omyłkowego postawienia przecinka między liczbami przez naukowców w 1890 r. (zamiast 3 mg żelaza zawartego w 100 g szpinaku zrobiono 30 mg) warzywo zostało uznane za ponadprzeciętną kumulację żelaza. Choć więcej tego wartościowego pierwiastka znajdziemy chociażby w płatkach owsianych czy suszonych owocach to i tak warto jeść szpinak - dlaczego?
Mówi się, że jest jednym z warzyw o najsilniejszych właściwościach antynowotworowych i antyoksydacyjnych. Przy swojej niskiej kaloryczności i dużej zawartości wody oraz błonnika, zyskuje jako pożywny i lekkostrawny składnik diet, niwelujący przy tym zaparcia i problemy trawienne. Skutecznie reguluje nadciśnienie i przeciwdziała miażdżycy. Jest bogaty w witaminy: C, K, E i z grupy B, minerały, takie jak: wapń, magnez, potas cynk, miedź, sód, żelazo oraz kwas foliowy. Regularne spożywanie tych zielonych listów, zmniejsza ryzyko wystąpienia zaniku mięśni, wspiera prawidłowy rozwój płodu, obniża podatność na stres, zapobiega bólom i zawrotom głowy.
Warto pamiętać, że szczawiany zawarte w szpinaku mogą podrażniać błony śluzowe i skórę - jeśli jesteśmy nadwrażliwi, szpinak nie koniecznie może wyjść nam na zdrowie. Jony wapnia, które współtworzą tzw. szczawiany wapnia, mogą osadzać się w nerkach i w dalszej perspektywie przyczynić się do kamicy nerkowej - jeśli mamy więc tendencje do schorzeń tego organu, przed wprowadzeniem rośliny do diety warto skonsultować się z kimś, kto obiektywnie oceni ryzyko ewentualnego zagrożenia. Ze względu na szczawiany, unikać powinny go również osoby z reumatyzmem i artretyzmem.
Aby czerpać maksymalne korzyści z właściwości szpinaku, dobrze jest łączyć go z produktami zawierającymi dużą zawartość witaminy C - ułatwiającej przyswajalność żelaza i pozostałych składników mineralnych.
Jak przyrządzić?
Choć smak rzeczą gustu bywa, szpinak świetnie smakuje z dodatkiem czosnku, suszonych pomidorów, bazylii i grzybów. Najlepiej, gdy świeże liście posiekamy i doprawimy wg uznania - na zimno lub na gorąco. Warzywo doskonale łączy się z białym serem i kaszą gryczaną - szczególnie pod postacią pierogów. Urozmaici każdą kanapkę, świeżą sałatkę, doda smaku zapiekankom, naleśnikom, daniom z ryżu, kasz i makaronów, soczewicy, ciecierzycy i wielu, wielu innym.
<<< sprawdź szeroki wybór pomocy do jogi >>>