Pasta do kanapek z soczewicy i prażonego słonecznika
wtorek, 17 lutego 2015
Wartości odżywcze soczewicy oraz walory smakowe, czynią z niej doskonałą bazę zdrowego i pełnowartościowego posiłku. Nieskończona ilość dań, którą możemy z niej przyrządzić jest niewątpliwym atutem tej pełnej białka rośliny. Bogata w żelazo i kwas foliowy, przeciwdziała anemii, usprawnia przemianę materii, obniża poziom cholesterolu, pomocna przy oczyszczaniu organizmu i w wielu innych kwestiach naszego zdrowia.
Pastę do kanapek na bazie soczewicy przygotujemy szybko, łatwo i przyjemnie.Potrzebne będą: - szklanka soczewicy,
- pół szklanki łuskanego słonecznika,
- duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- świeża natka pietruszki,
- suszone pomidory, pieprz, bazylia i in. ulubione przyprawy,
- kapka tłuszczu roślinnego.
Sposób przygotowania:
Ugotuj, a nawet rozgotuj lekko soczewicę i rozgnieć ją praską do ziemniaków. Na patelni upraż delikatnie słonecznik i dodaj do soczewicy. Na małym ogniu zarumień posiekaną cebulkę, dodaj do masy i dokładnie wymieszaj. Do całości dodaj rozdrobiony czosnek, suszone pomidory, pieprz, bazylię i inne przyprawy. Wymieszaną masę, po ostygnięciu pozostaw najlepiej na kilka godzin w lodówce, aby smaki się przegryzły. Podawaj na chlebie najlepiej z posiekaną natką pietruszki. :)
Smakowitości!
<<< sprawdź szeroki wybór pomocy do jogi >>>