Kotlety z soczewicą, ziemniakami i kiszonym ogórkiem
czwartek, 11 stycznia 2018
Z soczewicy wyczarować możemy na obiadowym talerzu, co tylko chcemy. Jej wartości odżywcze są nie do przecenienia - w szczególności przy wegetariańskiej diecie, w której nie powinno zabraknąć równowagi mikro i makroelementów. Dziś prosty sposób na pożywne kotleciki, którym smakowitości doda kiszony ogórek. Podane z bukietem warzyw, zaspokoją głów i nasycą apetyt.
Do przygotowania około 10, średniej wielkości kotletów potrzebujesz:
- około 300 g soczewicy,
- 1 kg ziemniaków,
- 4 średnie ogórki kiszone,
- 1 dużą cebulę,
- 1 duży ząbek czosnku,
- pęczek świeżego koperku,
- kapkę oleju lnianego,
- tłuszcz do smażenia,
- przyprawy: pieprz, sól, kurkuma, czerwona papryka, lubczyk, suszone pomidory, lub inne ulubione.
Sposób przygotowania:
Ugotuj, a nawet lekko rozgotuj opłukaną soczewicę i ziemniaki. Podsmaż delikatnie pokrojoną w kostkę cebulkę. Rozgnieć przez praskę ziemianki oraz soczewicę i połącz ze sobą. Dodaj cebulkę, pokrojone w drobne kawałki ogórki, pokrojony koperek i rozdrobiony ząbek czosnku oraz przyprawy - zamieszaj dokładnie. Dodaj trochę oleju lnianego, aby konsystencja była spójniejsza i uformuj z masy kotlety. Jeśli używasz jajek - optocz w jednym rozbełtanym. Smaż na niewielkim ogniu. Podawaj najlepiej z bukietem warzyw.
Smakowitości!
<<< sprawdź szeroki wybór pomocy do jogi >>>