Kotlety z soczewicą, ziemniakami i kiszonym ogórkiem
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Kotlety z soczewicą, ziemniakami i kiszonym ogórkiem

czwartek, 11 stycznia 2018

Paulina Szpargała

Z soczewicy wyczarować możemy na obiadowym talerzu, co tylko chcemy. Jej wartości odżywcze są nie do przecenienia - w szczególności przy wegetariańskiej diecie, w której nie powinno zabraknąć równowagi mikro i makroelementów. Dziś prosty sposób na pożywne kotleciki, którym smakowitości doda kiszony ogórek. Podane z bukietem warzyw, zaspokoją głów i nasycą apetyt.

Do przygotowania około 10, średniej wielkości kotletów potrzebujesz:

- około 300 g soczewicy,

- 1 kg ziemniaków,

- 4 średnie ogórki kiszone,

- 1 dużą cebulę,

- 1 duży ząbek czosnku,

- pęczek świeżego koperku,

- kapkę oleju lnianego,

- tłuszcz do smażenia,

- przyprawy: pieprz, sól, kurkuma, czerwona papryka, lubczyk, suszone pomidory, lub inne ulubione.

Sposób przygotowania:

Ugotuj, a nawet lekko rozgotuj opłukaną soczewicę i ziemniaki. Podsmaż delikatnie pokrojoną w kostkę cebulkę. Rozgnieć przez praskę ziemianki oraz soczewicę i połącz ze sobą. Dodaj cebulkę, pokrojone w drobne kawałki ogórki, pokrojony koperek i rozdrobiony ząbek czosnku oraz przyprawy - zamieszaj dokładnie. Dodaj trochę oleju lnianego, aby konsystencja była spójniejsza i uformuj z masy kotlety. Jeśli używasz jajek - optocz w jednym rozbełtanym. Smaż na niewielkim ogniu. Podawaj najlepiej z bukietem warzyw.

Smakowitości!

<<< sprawdź szeroki wybór pomocy do jogi >>>
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi