Przepisy ze zdrowej misy: Piernik marchewkowy
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Przepisy ze zdrowej misy: Piernik marchewkowy

czwartek, 29 września 2016

Paulina Szpargała

Wypieki z marchewką w roli głównej, cieszą się nieustającą popularnością żołądków i podniebień. W zależności od dodatków i przypraw, możemy czarować smakiem i aromatem tworząc wyjątkowe i pożywne smakołyki. Dziś, przepis na jeden z wielu wariantów marchewkowych pierników, którego degustacja z pewnością poskromi apetyt każdego łasucha. Smakowitości! :-)

Potrzebujesz:

6 średnich marchewek,

3/4 szklanki oleju roślinnego,

2 szklanki mąki krupczatki,

1/2 słoika dobrych powideł śliwkowych,

1/2 paczki przyprawy korzennej do piernika, lub imbir, cynamon i goździki wg uznania,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

3/4 szklanki cukru nierafinowanego.

Do polewy czekoladowej:

2 łyżki kakao,

1/4 szklanki gorącej wody,

3 plasterki masła lub innego tłuszczu, który powiąże składniki,

cukier wg uznania.

Sposób przygotowania:

Do startej na drobnych oczkach marchewki dodawaj kolejno: cukier, olej, mąkę, powidła, przyprawę korzenną, proszek do pieczenie - mieszaj dokładnie za każdym razem po dodaniu kolejnego składnika. Przełóż do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blachy.

Piecz w temp. 200 °C przez około 50 min.

Ciepłe ciasto wysmaruj gorącą polewą czekoladową.



Smakowitości! Paulina Szpargała
(Tekst archiwalny, opublikowany na joga-joga.pl 1.04.2015 r.)

Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi