Przepisy ze zdrowej misy: Piernik marchewkowy
czwartek, 29 września 2016
Wypieki z marchewką w roli głównej, cieszą się nieustającą popularnością żołądków i podniebień. W zależności od dodatków i przypraw, możemy czarować smakiem i aromatem tworząc wyjątkowe i pożywne smakołyki. Dziś, przepis na jeden z wielu wariantów marchewkowych pierników, którego degustacja z pewnością poskromi apetyt każdego łasucha. Smakowitości! :-)
Potrzebujesz:
6 średnich marchewek,
3/4 szklanki oleju roślinnego,
2 szklanki mąki krupczatki,
1/2 słoika dobrych powideł śliwkowych,
1/2 paczki przyprawy korzennej do piernika, lub imbir, cynamon i goździki wg uznania,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3/4 szklanki cukru nierafinowanego.
Do polewy czekoladowej:
2 łyżki kakao,
1/4 szklanki gorącej wody,
3 plasterki masła lub innego tłuszczu, który powiąże składniki,
cukier wg uznania.
Sposób przygotowania:
Do startej na drobnych oczkach marchewki dodawaj kolejno: cukier, olej, mąkę, powidła, przyprawę korzenną, proszek do pieczenie - mieszaj dokładnie za każdym razem po dodaniu kolejnego składnika. Przełóż do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia blachy.
Piecz w temp. 200 °C przez około 50 min.
Ciepłe ciasto wysmaruj gorącą polewą czekoladową.
Smakowitości! Paulina Szpargała
(Tekst archiwalny, opublikowany na joga-joga.pl 1.04.2015 r.)