Ożywi i odżywi - wiosenny koktajl z kiwi
środa, 8 kwietnia 2015
Kiwi to niepozorny owoc, zawierający sporą dawkę witaminy C i E. Drobne, czarne pestki owocu są źródłem kwasów omega 3, a minerały skumulowane w zielonym miąższu pomagają dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych. W czasie wiosennego przesilenia, kiedy nasza odporność jest często wystawiana na próbę, warto wspierać ją dietą obfitującą w warzywa i owoce, których energia udzieli nam się w naturalny i w dodatku smaczny sposób.
Smaczny i zdrowy koktajl z powodzeniem przygotujemy z każdego owocu. Najważniejsze, aby były świeże, najlepiej ze sprawdzonych upraw/ źródeł. Kiwi, naturalnie występuje w Chinach, a uprawiana jest popularnie w Nowej Zelandii, we Włoszech, Hiszpanii, Grecji i Francji. W naszym klimacie, możemy pokusić się o wyhodowanie Aktinidii ostrolistnej (Actinidia arguta) i Aktinidii pstrolistnej (Actinidia colomicta) - dwa gatunki pnączy kiwi.Do przygotowania 1 szklanki wiosennego koktajlu potrzebujesz:
- 3 duże owoce kiwi,
- 1 wypestkowany daktyl,
- 2 listki świeżej mięty,
- szczyptę cynamonu,
- szczyptę imbiru,
- sok z połówki cytryny.
Obrane i pokrojone w cząstki kiwi miksujemy w blenderze wraz ze sparzonym i pokrojonym daktylem. Do musu wciskamy sok z połówki cytryny, doprawiamy miętą, cynamonem i imbirem - mieszamy.
Najlepiej spożyć tuż po przygotowaniu.Smacznego-zdrowego!