Ożywi i odżywi - wiosenny koktajl z kiwi
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Ożywi i odżywi - wiosenny koktajl z kiwi

środa, 8 kwietnia 2015

Paulina Szpargała

Kiwi to niepozorny owoc, zawierający sporą dawkę witaminy C i E. Drobne, czarne pestki owocu są źródłem kwasów omega 3, a minerały skumulowane w zielonym miąższu pomagają dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych. W czasie wiosennego przesilenia, kiedy nasza odporność jest często wystawiana na próbę, warto wspierać ją dietą obfitującą w warzywa i owoce, których energia udzieli nam się w naturalny i w dodatku smaczny sposób.

Smaczny i zdrowy koktajl z powodzeniem przygotujemy z każdego owocu. Najważniejsze, aby były świeże, najlepiej ze sprawdzonych upraw/ źródeł. Kiwi, naturalnie występuje w Chinach, a uprawiana jest popularnie w Nowej Zelandii, we Włoszech, Hiszpanii, Grecji i Francji. W naszym klimacie, możemy pokusić się o wyhodowanie Aktinidii ostrolistnej (Actinidia arguta) i Aktinidii pstrolistnej (Actinidia colomicta) - dwa gatunki pnączy kiwi.

Do przygotowania 1 szklanki wiosennego koktajlu potrzebujesz:

  • 3 duże owoce kiwi,
  • 1 wypestkowany daktyl,
  • 2 listki świeżej mięty,
  • szczyptę cynamonu,
  • szczyptę imbiru,
  • sok z połówki cytryny.

Obrane i pokrojone w cząstki kiwi miksujemy w blenderze wraz ze sparzonym i pokrojonym daktylem. Do musu wciskamy sok z połówki cytryny, doprawiamy miętą, cynamonem i imbirem - mieszamy.

Najlepiej spożyć tuż po przygotowaniu.
Smacznego-zdrowego!

<< Sprawdź wybór akcesoriów do jogi >>

Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi