Przepisy ze zdrowej misy: Pasztet z buraków i zielonych oliwek
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Przepisy ze zdrowej misy: Pasztet z buraków i zielonych oliwek

piątek, 1 września 2017

Paulina Szpargała

Kolejne, kulinarne oblicze buraka tym razem zpasztetowanego z oliwkami, prażonym sezamem, siemieniem lnianym i bogactwem przypraw. Nasyci apetycik na chlebie, w towarzystwie kiszonego ogórka, i urozmaici np. obiadową propozycję podania ryżu. Bez jajek, z mnóstwem smakowitych i zdrowych dodatków.

Składniki:

4 średnie buraki,
zielone oliwki bez pestek - ilość wg uznania,
pęczek natki pietruszki,
pół szklanki zmielonego siemienia lnianego,
szklanka uprażonego sezamu,
2 łyżki suszonych pomidorów,
2 cebule lub 1/3 pora,
2 ząbki czosnku,a
sok z połówki cytryny,
pieprz, sól, papryka ostra i inne przyprawy do smaku.

Sposób przygotowania:

Buraki obierz i ugotuj. Po ostygnięciu zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj rozdrobiony czosnek i pokrojoną w drobne kawałki, zeszkloną wcześniej na patelni cebulkę lub por. Wyciśnij sok z połówki cytryny, dodaj posiekaną natkę pietruszki, siemię lniane, uprażony sezam i przyprawy. Wymieszaj dokładnie. Na koniec dodaj odsączone z zalewy oliwki i delikatnie wymieszaj. Całość przełóż do wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenie foremki - najlepiej tzw. keksówki (proporcje wystarczą na jedną długą lub dwie krótsze).

Piecz w temp. 200 °C przez około 60 min. - doglądając co jakiś czas.

Przechowuj w lodówce. Podawaj wg uznania - z pieczywem, ryżem lub bez dodatków. Pasztecik doskonale współgra ze smakiem kiszonego ogórka. :-)

Smakowitości!

Paulina Szpargała
paulina@joga-joga.pl

<< sprawdź wybór pomocy do jogi >>

Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi