Przepisy ze zdrowej misy: Pasztet z buraków i zielonych oliwek
piątek, 1 września 2017
Kolejne, kulinarne oblicze buraka tym razem zpasztetowanego z oliwkami, prażonym sezamem, siemieniem lnianym i bogactwem przypraw. Nasyci apetycik na chlebie, w towarzystwie kiszonego ogórka, i urozmaici np. obiadową propozycję podania ryżu. Bez jajek, z mnóstwem smakowitych i zdrowych dodatków.
Składniki:
4 średnie buraki,zielone oliwki bez pestek - ilość wg uznania,
pęczek natki pietruszki,
pół szklanki zmielonego siemienia lnianego,
szklanka uprażonego sezamu,
2 łyżki suszonych pomidorów,
2 cebule lub 1/3 pora,
2 ząbki czosnku,a
sok z połówki cytryny,
pieprz, sól, papryka ostra i inne przyprawy do smaku.
Sposób przygotowania:
Buraki obierz i ugotuj. Po ostygnięciu zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj rozdrobiony czosnek i pokrojoną w drobne kawałki, zeszkloną wcześniej na patelni cebulkę lub por. Wyciśnij sok z połówki cytryny, dodaj posiekaną natkę pietruszki, siemię lniane, uprażony sezam i przyprawy. Wymieszaj dokładnie. Na koniec dodaj odsączone z zalewy oliwki i delikatnie wymieszaj. Całość przełóż do wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenie foremki - najlepiej tzw. keksówki (proporcje wystarczą na jedną długą lub dwie krótsze).
Piecz w temp. 200 °C przez około 60 min. - doglądając co jakiś czas.
Przechowuj w lodówce. Podawaj wg uznania - z pieczywem, ryżem lub bez dodatków. Pasztecik doskonale współgra ze smakiem kiszonego ogórka. :-)
Smakowitości!
Paulina Szpargałapaulina@joga-joga.pl