Przepisy ze zdrowej misy: Jarmużki z kuskusem
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Przepisy ze zdrowej misy: Jarmużki z kuskusem

wtorek, 17 października 2017

Jarmuż jest wyjątkową odmianą kapusty, uprawianą od starożytności do celów ozdobnych oraz jadalnych. Popularnością cieszy się przede wszystkim ze względu na bogatą zawartość przeciwutleniaczy, witaminy C i K, wapnia, żelaza oraz sulforafan - związków mających właściwości antynowotworowe. Charakterystyczny smak rozłożystych, zielonych liści, świetnie współgra m.in. z kaszą jaglaną, kukurydzianą, ryżem lub kuskusem - na bazie którego, łatwo i szybko przygotujesz "gołąbki"- jarmużki.

Do przygotowania 7 sztuk, potrzebujesz:

- 7 dużych, rozłożystych liści jarmużu,

- 1 szklankę kaszy kuskus,

- 1 cebulę,

- 2 ząbki czosnku,

- 1/2 papryki czerwonej,

- suszone pomidory, pieprz, kurkuma, oregano i inne ulubione przyprawy do smaku,

- kapkę oleju lnianego.

Sposób przygotowania

Dokładnie opłucz liście jarmużu i ugotuj do miękkości. Kuskus ugotuj "na twardo" i dodaj do niego posiekaną i zarumienioną na ogniu cebulkę, rozdrobiony czosnek, kawałki czerwonej papryki, suszone pomidory, pieprz i inne przyprawy - wszystko dokładnie wymieszaj. Po lekkim przestygnięciu dodaj kapkę oleju lnianego i ponownie zamieszaj. Tak przygotowany farsz, nakładaj łyżką na ugotowane liście jarmużu i zawijaj wg uznania i możliwości (wiotkość rośliny może sprawiać trudności). Zawinięte jarmużki możemy zapiec następnie, wraz z pomidorami przez moment w piekarniku - i podawać w sosie własnym.

Smakowitości!



<< sprawdź wybór pomocy do jogi >>

Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi