Przepisy ze zdrowej misy: Jarmużki z kuskusem
wtorek, 17 października 2017
Jarmuż jest wyjątkową odmianą kapusty, uprawianą od starożytności do celów ozdobnych oraz jadalnych. Popularnością cieszy się przede wszystkim ze względu na bogatą zawartość przeciwutleniaczy, witaminy C i K, wapnia, żelaza oraz sulforafan - związków mających właściwości antynowotworowe. Charakterystyczny smak rozłożystych, zielonych liści, świetnie współgra m.in. z kaszą jaglaną, kukurydzianą, ryżem lub kuskusem - na bazie którego, łatwo i szybko przygotujesz "gołąbki"- jarmużki.
Do przygotowania 7 sztuk, potrzebujesz:
- 7 dużych, rozłożystych liści jarmużu,
- 1 szklankę kaszy kuskus,
- 1 cebulę,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 papryki czerwonej,
- suszone pomidory, pieprz, kurkuma, oregano i inne ulubione przyprawy do smaku,
- kapkę oleju lnianego.Sposób przygotowania
Dokładnie opłucz liście jarmużu i ugotuj do miękkości. Kuskus ugotuj "na twardo" i dodaj do niego posiekaną i zarumienioną na ogniu cebulkę, rozdrobiony czosnek, kawałki czerwonej papryki, suszone pomidory, pieprz i inne przyprawy - wszystko dokładnie wymieszaj. Po lekkim przestygnięciu dodaj kapkę oleju lnianego i ponownie zamieszaj. Tak przygotowany farsz, nakładaj łyżką na ugotowane liście jarmużu i zawijaj wg uznania i możliwości (wiotkość rośliny może sprawiać trudności). Zawinięte jarmużki możemy zapiec następnie, wraz z pomidorami przez moment w piekarniku - i podawać w sosie własnym.
Smakowitości!