Przepisy ze zdrowej misy: Pizza jaglana
środa, 20 maja 2015
Pizza nie jedno ma imię! Choć nic nie zastąpi smaku dobrze wypieczonego, chrupiącego ciasta drożdżowego, na którym to zwykły królować rozmaite dodatki, znakomitą alternatywą zarówno dla zdrowia jak i podniebienia, bez wątpienia może być jaglana wersja tej popularnej przekąski, która rzecz jasna, wcale nie musi ociekać serem, a jedynie mienić się barwami świeżych warzyw.
Do przygotowania spodu na małą pizzę, potrzebne będą:
2 szklanki kaszy jaglanej,3/4 szklanki drobno zmielonego siemienia lnianego,
szczypta soli himalajskiej.
Składniki do pizzy wg uznania, do proponowanej wersji potrzebne:
2 średnie cebule,3 świeże pomidory lub pół słoika suszonych pomidorów (ew. mieszanka pierwszych z drugimi),
okazały pęczek natki pietruszki,
2 duże ząbki czosnku,
1 duża garść liści szpinaku (jeśli nie lubisz surowego, podsmaż wcześniej na patelni),
pieprz, ostra papryka, i inne przyprawy do smaku.
Sposób przygotowania
Ugotuj "na twardo" kaszę jaglaną, po przestygnięciu dodaj do niej siemię lniane i szczyptę soli - wymieszaj dokładnie, wyłóż masę na przygotowaną powierzchnię do pieczenia. Uformuj spód w preferowany przez Ciebie kształt i natrzyj go delikatnie zalewą z suszonych pomidorów. uUdekoruj posiekaną: cebulą, natką pietruszki, pomidorami i szpinakiem. Dopraw rozdrobionym czosnkiem i przyprawami. Piecz w piekarniku w temp. 200° C, przez około 30 min., sprawdzając od czasu do czasu, czy spód, aby za mocno się nie przyrumienia.
Smakowitości! :-)Paulina Szpargała