Przepisy ze zdrowej misy: Jaglanka kwiatowo-truskawkowa
czwartek, 30 maja 2019
Jaglanka. Zawsze pyszna, zawsze pożywna i w dodatku, codziennie może być inna! Choć po wyśmienitych kwiatach jabłoni zostało już tylko wspomnienie, na pocieszenie - kasztanowca białym i lekko goryczkowatym kwieciem, można przełamać czerwień i słodycz truskawek, z którymi każde śniadanie będzie czarująco udane. :-)
Potrzebujesz:
kaszę jaglaną (proporcje wg apetytu i zapotrzebowania),truskawki,
cynamon, sezam, siemię lniane,
kapkę oleju lnianego.
Ugotuj po swojemu kaszę jaglaną. Pod koniec gotowania, dodaj kilka pokrojonych truskawek, aby kasza mogła się nimi nieco nasycić, dodaj cynamonu, wymieszaj. Przed zjedzeniem, skrop olejem lnianym, udekoruj truskawkami i świeżymi (aczkolwiek opłukanymi wcześniej) kwiatami kasztanowca (zerwanymi w czystym miejscu, z dala od ulic i zabudowań). Dla urozmaicenia smaku - posyp sezamem, siemieniem lnianym i zajadaj ze smakiem. :-)
Smakowitości!