Przepisy ze zdrowej misy: Zielone szparagi w sosie czosnkowo-szpinakowym
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Przepisy ze zdrowej misy: Zielone szparagi w sosie czosnkowo-szpinakowym

środa, 9 maja 2018

Zdrowe, niskokaloryczne, wykwintne i odżywcze. Szparagi są cennym źródłem białka, witaminy C i K, witamin z grupy B, selenu, potasu, magnezu, żelaza oraz fosforu. W zielonej odmianie szparagów, znajdziemy ponadto sporą dawkę witaminy A. Ich delikatny smak doskonale współgra z bardziej wyrazistymi dodatkami, a przygotowanie na parze pozwoli zachować dobroczynne właściwości pędów.

Zielone szparagi zawierają mniej części włóknistych od białych i fioletowych. Nie ma potrzeby obierania, wystarczy odciąć końce z obydwu stron i oberwać odstające części pędów. Gotujemy na parze do satysfakcjonującej nas miękkości (najlepiej sprawdzić widelcem po 15 min.). W międzyczasie przygotowujemy sos, do którego potrzebne będą:

4 spore garści szpinaku (świeżego lub mrożonego),
2 duże ząbki młodego czosnku,
pół cebuli,
pieprz i inne preferowane przyprawy do smaku.

Sposób przygotowania

Pokrojony szpinak i cebulę zalewamy niewielką ilością wrzątku na patelni, kiedy dostatecznie zmiękną dodajemy rozdrobionego czosnku i przyprawy. Trzymamy na niewielkim ogniu około 10 min. od czasu do czasu mieszając. Podajemy z ugotowanymi szparagami.

Smacznego - zdrowego! :)

<< Sprawdź wybór pomocy do jogi >>

Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi