Przepisy ze zdrowej misy: Kotlety z kalarepy
czwartek, 1 czerwca 2017
Niepozorna kalarepa jest warzywem bogatym w wartości odżywcze i smakowe. Choć najbogatszą w witaminy i sole mineralne częścią rośliny są młode liście, bijące na głowę pod względem wartości odżywczych samą łodygę, cała kalarepa zawiera m.in. magnez, wapń, mangan, sól, potas, żelazo, miedź, fosfor, chlor, jod, karoteny, witaminy: B1, B2, B6, C. W naszym kraju jest przede wszystkim pospolitą rośliną pastewną, a jej dostępność zdecydowanie zachęca do kulinarnych eksperymentów. Dziś jeden z nich - kotlety z kalarepy z kurkumą, czosnkiem i imbirem.
W zależności od planowanych ilości, potrzebne będą:
- co najmniej jedna dorodna kalarepa,
- 2 ząbki czosnku,
- zmielone siemię lniane,
- przyprawy: kurkuma, imbir, pieprz, lubczyk, czerwona papryka i inne ulubione.
Sposób przygotowania
Obraną z liści kalarepkę ugotuj do miękkości (około 15-20 min.). Ugotowaną i przestygniętą kalarepę pokrój w grube plastry, natrzyj posiekanym czosnkiem, otocz w siemieniu lnianym, przypraw i delikatnie podsmaż z obydwu stron na rozgrzanej patelni. Podawaj np. z kaszą jaglaną, ryżem, ziemniakami lub w bułce jako dodatek do wege burgera.;-)Smakowitości!