Przepisy ze zdrowej misy: Zapiekanka z bobu
sobota, 22 lipca 2017
Bób, jak wiemy, ma wiele wartości odżywczych - posiada przede wszystkim dużą zawartość białka i kwasu foliowego. Ta popularna roślina strączkowa, uprawiana była w basenie Morza Śródziemnego najprawdopodobniej już w okresie neolitu. Nasiona bobu odnaleziono ponoć nawet ruinach Troi. Gotowany bób - przepyszny sam w sobie - jest doskonały również do sałatek i rozmaitych zapiekanek. Oto prosty sposób na jedną z nich.
Do przygotowania 2 dużych porcji potrzebujesz:
0,5 kg bobu,paczkę makaronu orkiszowego,
pęczek koperku,
2 łyżki oliwy w oliwek,
2 łyżki siemienia lnianego.
Sposób przygotowania
Ugotuj bób i makaron. Posiekaj koperek i nagrzej piekarnik do 180 stopni. Połącz bób z makaronem i wstaw w naczyniu żaroodpornego lub blaszce do rozgrzanego piekarnika. Zapiekaj przez około 15 min. Po lekkim ostygnięciu dodaj siemienia lnianego, polej oliwą i posyp świeżym koperkiem.
Smakowitości! :-)Przygotowała: Paulina Szpargała