Przepisy ze zdrowej misy: Kalafiorówka
środa, 29 lipca 2015
Kalafior jest cennym źródłem wielu witamin i mikroelementów. Oprócz walorów smakowych i dietetycznych, może poszczycić się zawartością takich pierwiastków jak: sód, potas, magnez, wapń, jod, mangan, żelazo, miedź, cynk i fosfor. W swoim składzie posiada także karoteny, witaminy: C, K, B1, B2, B6 i olejki eteryczne, odpowiedzialne za specyficzny zapach wydzielający się podczas gotowania (również kalafiorówki). Warzywo było znane już w starożytnej Grecji i Rzymie, a do Polski przywędrowało wraz z królową Boną na przełomie XVI i XVII w. Dostępność świeżego kalafiora warto wykorzystać - zajadając się zarówno jego surową postacią jak i ugotowaną - najlepiej w przepysznej i odżywczej zupie z dodatkiem świeżego koperku.
Potrzebujesz (na duży garnek):
świeżego kalafiora,2 marchewki,
kawałek selera,
pietruszkę (jedną dorodną wraz z natką),
ze 2 duże ziemniaki,
2 ząbki czosnku,
1/2 dorodnego pora,
pół pęczka koperku,
sok z niecałej połówki cytryny,
pestki dyni i ziarna słonecznika (proporcje wg uznania),
proponowane przyprawy: kurkuma, zmielona kolendra, 3 liście laurowe, pieprz, ziele angielskie (4 ziarna), majeranek, szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Do gotującej się w garnku wody dodaj pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez chwilkę - dosłownie przez minutę. Następnie dodaj pokrojonego pora, liście laurowe, ziele angielskie, kolendrę, majeranek i pieprz - wymieszaj i pozostaw ponownie na moment wspólnego gotowania. Dodaj szczyptę soli, a po chwili posiekaną natkę pietruszki. Gotuj około minuty, kolejno dodawaj: kurkumę, kawałki kalafiora, pestki dni i ziarna słonecznika. Po około minucie, dodaj posiekany koperek i rozdrobniony czosnek. Wymieszaj i gotuj do miękkości warzyw, na koniec wciśnij sok z cytryny, wymieszaj.
Smakowitości! :)