Przepisy ze zdrowej misy: Chałwa sezamowa
środa, 5 sierpnia 2015
Sezam jest bogatym źródłem białka o wysokiej zawartości aminokwasów - doskonale bilansującym dietę bezmięsną. Słynie przede wszystkim ze swojego działania odmładzającego, wzmacniającego, tonizującego, zmiękczającego i łagodzącego. Jest szczególnie wskazany w okresach wyczerpania i rekonwalescencji, przy chronicznym kaszlu, osłabieniu płuc, hemoroidach, zaparciach, bolesnych miesiączkach, osteoporozie, próchnicy i wypadaniu włosów Pierwsze wzmianki o jego uprawie pochodzą z Babilonu, w którym to zyskał miano "przyprawy bogów". Uważany jest także za pierwszą roślinę, z której pozyskiwano olej - nasiona sezamu zawierają około 50% tłuszczu, a wytłoczony z nich olej jest najprościej mówiąc - niezastąpiony, podobnie jak dla kubków smakowych każdego łasucha, chałwa własnej roboty. :-)
Nasiona tej wszechstronnie prozdrowotnej rośliny, zawierają w sobie m.in. mnóstwo magnezu, żelaza, miedzi, cynku, wapnia, kwasu foliowego, błonnika, sezamolu, kwasu oleinowego, witaminy B1. Oprócz nich do przygotowania chałwy potrzebujesz:
miód,imbir, cynamon,
według uznania: orzechy, ziarna słonecznika, rodzynki,
moździerz lub innych sprzęt do roztarcia sezamu :)
Jak przygotować? Sezam (w ilości odpowiedniej do planowanych porcji) delikatnie upraż na rozgrzanej patelni. Po ostygnięciu, rozdrobnij nasionka w moździerzu lub rozgnieć np. tłuczkiem (przy ew. zblendowaniu konsystencja sezamu będzie sucha). Rozdrobiony sezam połącz z miodem o "lejącej się " konsystencji (ja na 0,5 kg sezamu dałam 4 duże łyżki miodu), dodaj przyprawy i rozdrobnione bakalie, wymieszaj dokładnie, uformuj masę i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Smakowitości! :-)