Przepisy ze zdrowej misy: Kotlety ziemniaczano-kalafiorowe
środa, 26 sierpnia 2015
Kalafior i ziemniaki w połączeniu z różnorodnymi dodatkami to wyjątkowo pożywna i smakowita baza na wegańskie kotlety. Czarny sezam, siemię lniane, uprażony słonecznik i świeży koperek pomogą w trawieniu i urozmaicą skład tej prostej i szybkiej do przygotowania potrawy. Do dzieła!:-)

Potrzebne będą:
(proporcje wg uznania) kalafior,
ziemniaki,
koperek,
czarny sezam,
słonecznik łuskany,
siemię lniane do ewentualnej panierki,
proponowane przyprawy: kurkuma, pieprz czarny, papryka słodka i słona, oregano.
Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaki i kalafior. Delikatnie podsmaż pokrojoną cebulkę, upraż sezam i słonecznik. Ziemniaki rozdrobnij praską, kalafior pokrój w drobne kawałeczki i połącz ze sobą. Do farszu dodaj cebulkę, posiekany koperek, sezam, słonecznik i przyprawy. Wymieszaj ręcznie ugniatając do gładkiej konsystencji. Z masy uformuj kotleciki, spanieruj w siemieniu lnianym i podsmaż na rozgrzanej patelni. Smacznego!:-)