Sos do spaghetti z dyni Hokkaido
wtorek, 26 września 2017
Dynia hokkaido to przede wszystkim intensywny kolor i słodki, lekko orzechowy smak - na pierwszy rzut oka wyróżnia się przede wszystkim mniejszym rozmiarem (na ogół nie więcej niż dwa-trzy kilogramy). Nie trzeba jej też obierać ze skórki - podczas pieczenia czy gotowania rozmięka tak, że przyjemnie się ją gryzie. Przy gotowaniu mniej rozmięka niż jakakolwiek inna dynia. Trzeba jedynie pamiętać o wcześniejszym usunięciu włókienek i pestek.
Intensywna, pomarańczowa barwa to też jeden z większych atutów tego warzywa. im kolor miąższu intensywniejszy, tym więcej w nim witamin. Dynia ta w 100 gramach zawiera zaledwie 35 kcal oraz ponad 1g błonnika, co sprawia, że jest przyjazna dla osób prowadzących dietę odchudzającą. To co wyróżnia dynię hokkaido to potężna dawka witaminy A - trochę ponad 100 gram tego warzywa pokrywa dzienne zapotrzebowanie na nią. Jest to bardzo ważna m.in. dla zachowania dobrego wzroku, odporności. Zawiera także dużą ilość witaminy C oraz pewne ilości witaminy B - w tym ryboflawiny, tiaminy - a także takie składniki jak potas, żelazo i wapń.
Pewnym mankamentem związanym z dynią hokkaido jest wysoka zawartość cukrów (ponad 3,5 grama na 100 gram warzywa)
Przedstawiamy na sos do spaghetti z dyni Hokkaido.
• 1 dynia
• 1 duży pomidor
• 2 ząbki czosnku
• 1/2 łyżeczki oregano
• 1/2 łyżeczki bazylii
• oliwa z drugiego tłoczenia lub olej
• sól i czarny pieprz
• oliwa z oliwek
• sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Dynię przekroić na pół, włożyć do rozgrzanego piekarnika na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 45 minut.
2. W międzyczasie czosnek drobno posiekać. Na dnie małego rondelka rozgrzać olej lub oliwę z drugiego tłoczenia, dodać posiekany czosnek i podsmażać przez 30 - 60 sekund. Dodać pomidory wraz z resztą składników i dusić na minimalnym ogniu przez około 30 minut.
3. Upieczoną dynię wyjąć z piekarnika. Przy pomocy łyżki pozbyć się pestek następnie widelcem wyjmować miąższ skrobiąc wnętrze dyni. Cały miąższ przełożyć do dużej miski, skropić oliwą z oliwek oraz solą i dokładnie wymieszać.
4. W międzyczasie gotujemy spaghetti al dente.
5. Gorące spaghetti z dyni przełożyć do misek, podawać razem z łyżką sosu pomidorowego.
Smacznego!