Sos do spaghetti z dyni Hokkaido
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Sos do spaghetti z dyni Hokkaido

wtorek, 26 września 2017

Dynia hokkaido to przede wszystkim intensywny kolor i słodki, lekko orzechowy smak - na pierwszy rzut oka wyróżnia się przede wszystkim mniejszym rozmiarem (na ogół nie więcej niż dwa-trzy kilogramy). Nie trzeba jej też obierać ze skórki - podczas pieczenia czy gotowania rozmięka tak, że przyjemnie się ją gryzie. Przy gotowaniu mniej rozmięka niż jakakolwiek inna dynia. Trzeba jedynie pamiętać o wcześniejszym usunięciu włókienek i pestek.

Intensywna, pomarańczowa barwa to też jeden z większych atutów tego warzywa. im kolor miąższu intensywniejszy, tym więcej w nim witamin. Dynia ta w 100 gramach zawiera zaledwie 35 kcal oraz ponad 1g błonnika, co sprawia, że jest przyjazna dla osób prowadzących dietę odchudzającą. To co wyróżnia dynię hokkaido to potężna dawka witaminy A - trochę ponad 100 gram tego warzywa pokrywa dzienne zapotrzebowanie na nią. Jest to bardzo ważna m.in. dla zachowania dobrego wzroku, odporności. Zawiera także dużą ilość witaminy C oraz pewne ilości witaminy B - w tym ryboflawiny, tiaminy - a także takie składniki jak potas, żelazo i wapń.

Pewnym mankamentem związanym z dynią hokkaido jest wysoka zawartość cukrów (ponad 3,5 grama na 100 gram warzywa)

Przedstawiamy na sos do spaghetti z dyni Hokkaido.

• 1 dynia

• 1 duży pomidor

• 2 ząbki czosnku

• 1/2 łyżeczki oregano

• 1/2 łyżeczki bazylii

• oliwa z drugiego tłoczenia lub olej

• sól i czarny pieprz

• oliwa z oliwek

• sól i czarny pieprz

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Dynię przekroić na pół, włożyć do rozgrzanego piekarnika na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 45 minut.

2. W międzyczasie czosnek drobno posiekać. Na dnie małego rondelka rozgrzać olej lub oliwę z drugiego tłoczenia, dodać posiekany czosnek i podsmażać przez 30 - 60 sekund. Dodać pomidory wraz z resztą składników i dusić na minimalnym ogniu przez około 30 minut.

3. Upieczoną dynię wyjąć z piekarnika. Przy pomocy łyżki pozbyć się pestek następnie widelcem wyjmować miąższ skrobiąc wnętrze dyni. Cały miąższ przełożyć do dużej miski, skropić oliwą z oliwek oraz solą i dokładnie wymieszać.

4. W międzyczasie gotujemy spaghetti al dente.

5. Gorące spaghetti z dyni przełożyć do misek, podawać razem z łyżką sosu pomidorowego.

Smacznego!



Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi