Muhammara - pasta z czerwonej papryki
środa, 11 listopada 2015
Mezze (meze) to wybór małych dań podawanych na Bliskim Wschodzie. Idealne do podjadania z surowymi warzywami lub chlebem.
Słowo mezze pochodzi z perskiego określenie mazeh, które oznacza po prostu smak. Mezze to najczęściej proste pasty z tahiną, orzechami, świeżymi warzywami i owocami. To marynowanie pikle i oliwki. Posiadają jedną zasadę - powinny być łatwe w przygotowaniu, aromatyczne i kolorowe.
W Polsce najbardziej popularną pastą jest hummus.
Polecam kolejną pastę - z pieczonej papryki Muhammara.
Muhammara to pyszny dip z pieczonej czerwonej papryki i orzechów. Pochodzi z Aleppo, z Syrii, ale znany jest również w kuchni libijskiej.
Mam nadzieję, że zagości na Waszych stołach, tym bardziej, że jest łatwa do przygotowania.Świetnie pasuje jako dodatek do chleba, grissini, krakersów czy innych chrupiących zapychaczy.
Przepis
• 2 średniej wielkości czerwone papryki
• 1/3 szklanki orzechów włoskich
• 1/3 szklanki okruszków chleba (ze środka)
• 1 ząbek czosnku
• 1 mała szalotka
• 1 papryczka peperoncino suszona bez pestek (nie za duża)
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1/2 łyżeczki kuminu
• sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
• 0,5 łyżeczki soku z cytryny
Paprykę dzielimy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy do czasu, aż skórka będzie mocno czerwona. Po wyjęciu studzimy i zdejmujemy skórkę.
Wszystkie składniki wkładamy do miseczki i blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Całość solimy i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego :-)
Justyna MoćkoJustyna@joga-joga.pl