Pakora.
środa, 2 grudnia 2015
Prosta, ale zarazem ekskluzywna przystawka, którą można przyrządzić z prawie każdego warzywa. Tajemnica sukcesu tkwi w przyprawach - i w temperaturze oleju.
Porcje:10 szt
Składniki:
10 kawałków warzyw; może być kalafior, brokuł, seler, ziemniak, cukinia, brukselka, bakłażan, marchew, etc.
1/2 szklanki mąki grochowej (Może być mąka pszenna albo pół na pół pszenna z grochową. Ciasto z mąki pszennej będzie po usmażeniu bardziej zwarte i kleiste, z grochowej - bardziej suche i kruche.)
1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki asafetydy
1/2 łyżeczki Pakora Masali
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki sody, ale niekoniecznie
olej do smażenia
Chunky Chat Masala do posypania na talerzu
Sposób przygotowania:
1. Z mąki, wody i przypraw przygotuj ciasto o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Trzeba dodać więcej soli niż zwykle, żeby przeniknęła do warzyw, które będziemy zanurzać w cieście.
2. Warzywa kroimy: kalafior i brokuł na różyczki, marchew na kawałki (jeśli jest gruba, to jeszcze na połówki), seler, ziemniak i bakłażan na plastry, brukselce tylko nacinamy głąb. Chodzi o to, żeby kawałki nie były zbyt małe, ale również nie za duże, bo wtedy trudno będzie wysmażyć je do samego środka.
3. Olej rozgrzewamy. Ma właściwą temperaturę wtedy, gdy wrzucona do niego kropla ciasta wypływa na powierzchnię w ciągu 2-5 sekund. Jeśli olej jest za zimny, ma skłonność do wsiąkania w ciasto i pakora jest bardzo tłusta. Jeśli jest za gorący, ciasto szybko się przysmaży, a warzywo będzie w środku surowe.
4. Kawałki warzyw zanurzamy w cieście i wkładamy do rozgrzanego oleju. Smażymy do złotobrązowego koloru.
5. Pakorę odciekamy na sitku lub na papierowym ręczniku. Można posypać Chunky Chat Masalą i przybrać np. listkami pietruszki.
Pamiętaj, że:
Ciasto zmąki pszennej będzie po usmażeniu bardziej zwarte i kleiste, z grochowej - bardziej suche i kruche.
O nas:
Artur i Mallika Szumscy - Gotujemy sattvicznie, czyli wegetariańsko, bez grzybów, cebuli czy czosnku. Dla zdrowego ciała i spokojnego umysłu, dla szczęścia duszy. Przygotowujemy cateringi, prowadzimy kursy gotowania.