Pakora.
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Pakora.

środa, 2 grudnia 2015

Artur i Malika Szumscy

Prosta, ale zarazem ekskluzywna przystawka, którą można przyrządzić z prawie każdego warzywa. Tajemnica sukcesu tkwi w przyprawach - i w temperaturze oleju.

Porcje:10 szt

Składniki:

10 kawałków warzyw; może być kalafior, brokuł, seler, ziemniak, cukinia, brukselka, bakłażan, marchew, etc.

1/2 szklanki mąki grochowej (Może być mąka pszenna albo pół na pół pszenna z grochową. Ciasto z mąki pszennej będzie po usmażeniu bardziej zwarte i kleiste, z grochowej - bardziej suche i kruche.)

1/2 szklanki wody

1/2 łyżeczki asafetydy

1/2 łyżeczki Pakora Masali

1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki sody, ale niekoniecznie

olej do smażenia

Chunky Chat Masala do posypania na talerzu

Sposób przygotowania:

1. Z mąki, wody i przypraw przygotuj ciasto o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Trzeba dodać więcej soli niż zwykle, żeby przeniknęła do warzyw, które będziemy zanurzać w cieście.

2. Warzywa kroimy: kalafior i brokuł na różyczki, marchew na kawałki (jeśli jest gruba, to jeszcze na połówki), seler, ziemniak i bakłażan na plastry, brukselce tylko nacinamy głąb. Chodzi o to, żeby kawałki nie były zbyt małe, ale również nie za duże, bo wtedy trudno będzie wysmażyć je do samego środka.

3. Olej rozgrzewamy. Ma właściwą temperaturę wtedy, gdy wrzucona do niego kropla ciasta wypływa na powierzchnię w ciągu 2-5 sekund. Jeśli olej jest za zimny, ma skłonność do wsiąkania w ciasto i pakora jest bardzo tłusta. Jeśli jest za gorący, ciasto szybko się przysmaży, a warzywo będzie w środku surowe.

4. Kawałki warzyw zanurzamy w cieście i wkładamy do rozgrzanego oleju. Smażymy do złotobrązowego koloru.

5. Pakorę odciekamy na sitku lub na papierowym ręczniku. Można posypać Chunky Chat Masalą i przybrać np. listkami pietruszki.

Pamiętaj, że:

Ciasto zmąki pszennej będzie po usmażeniu bardziej zwarte i kleiste, z grochowej - bardziej suche i kruche.

O nas:

Artur i Mallika Szumscy - Gotujemy sattvicznie, czyli wegetariańsko, bez grzybów, cebuli czy czosnku. Dla zdrowego ciała i spokojnego umysłu, dla szczęścia duszy. Przygotowujemy cateringi, prowadzimy kursy gotowania.

www.kuchniajogi.pl

Facebook

Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi