Pualo z orzechami nerkowca
czwartek, 21 lutego 2019
Eleganckie i pożywne danie - doskonałe na szwedzki stół.
Pulao to sypki ryż z warzywami. Można użyć każdego rodzaju ryżu, każdego gatunku orzechów (albo nie dodawać orzechów wcale). Dobrze jest użyć kolorowych warzyw - wtedy jest nie tylko smaczne ale i apetyczne. Tutaj proponujemy ekskluzywną wersję z ryżu jaśminowego i orzechów nerkowca.
Porcje:4 osoby
Składniki:
400 g ryżu jaśminowego
4 spore różyczki kalafiora
4 spore różyczki brokuła
2 ziemniaki
1 duża marchew
2 garście orzechów nerkowca
6 łyżek oleju
czarna gorczyca
asafetyda
kmin rzymski
liść curry
sól
czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy na sypko.
Dość drobno pokrojone warzywa gotujemy na parze na półtwardo, żeby nie rozpadły się przy mieszaniu. Wsypujemy do ryżu - jeszcze nie mieszamy.
Nerkowce prażymy na 2 łyżkach oleju. Wsypujemy do ryżu z warzywami - jeszcze nie mieszamy.
Przyprawy prażymy na oleju (masala), wsypując je w podanej kolejności: najpierw czarną gorczycę; kiedy zrobi się szara i zacznie strzelać, dajemy asafetydę i kmin rzymski; kiedy kmin się zrumieni, wrzucamy na chwilę liście curry.
Wlewamy masalę do reszty potrawy - jeśli gotowaliśmy ryż i warzywa bez soli, teraz jest dobry moment, żeby wszystko posolić.
Mieszamy szybko, żeby nie uciekł aromat przypraw, ale delikatnie, żeby zachować formę warzyw.
Warto wiedzieć:Ryż jaśminowy jest bardziej klejący niż np. basmati. Jeśli chcemy, żeby był naprawdę sypki, można go ugotować w dużej ilości wody i odcedzić na durszlaku.
O nas:
Artur i Malika Szumscy - Gotujemy sattvicznie, czyli wegetariańsko, bez grzybów, cebuli czy czosnku. Dla zdrowego ciała i spokojnego umysłu, dla szczęścia duszy. Przygotowujemy cateringi, prowadzimy kursy gotowania.