Bakłażan według Pięciu Przemian
wtorek, 15 grudnia 2015
Bakłażan najlepiej smakuje usmażony. Niestety, ma skłonności do nasiąkania olejem - dlatego dobrze komponuje się z kwaskowatymi, świeżymi pomidorami, które równoważą i dodają lekkości tłustej potrawie.
Porcje:2 osoby
Składniki
1 bakłażan
2 pomidory
1 garść zielonej pietruszki
4 łyżki ghee lub masła
1/2 łyżeczki soli
imbir
czarny pieprz
kurkuma
Sposób przygotowania:
ZIEMIA: W rondelku podgrzewamy ghee. Wrzucamy obranego ze skórki i pokrojonego bakłażana. Kiedy się smaży, obieramy ze skórki pomidory i kroimy je na ósemki lub drobniej.
METAL: Do bakłażana dodajemy imbir i czarny pieprz.
WODA: Solimy.
DREWNO: Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory.
OGIEŃ: Dodajemy kurkumę.
ZIEMIA: Posypujemy natką pietruszki.
Warto wiedzieć:
Pomidory łatwiej obiera się ze skórki, jeśli przedtem sparzymy je wrzątkiem. Można też - nie przecinając skórki - oskrobać je tępą stroną noża. Wtedy skórka oddziela się od miąższu i również daje się łatwiej zdjąć.
Artur i Mallika Szumscy - Gotujemy sattvicznie, czyli wegetariańsko, bez grzybów, cebuli czy czosnku. Dla zdrowego ciała i spokojnego umysłu, dla szczęścia duszy. Przygotowujemy cateringi, prowadzimy kursy gotowania.