Łazanki z kiszoną kapustą i żurawiną.
czwartek, 14 marca 2019
Łazanki to taka mniej skomplikowana wersja bigosu. No i bez mięsnej wkładki ;-) Sycący makaron pozwala najesć się tym daniem. Przyprawy, a przede wszystkim kwaskowata żurawina czynią to danie pysznym i eleganckim;-)
SKŁADNIKI PRZYGOTOWANIE
- • 15 suszonych grzybów, namoczonych przez przynajmniej godzinę w 1 szklance zimnej wody
- • 1 cebula czerwona
- • 2 liście laurowe
- • 2 ziela angielskie
- • 2 goździki
- • 2 ziarna jałowca
- • 1⁄2 łyżeczki ziaren kolendry
- • olej roślinny
- • 400 g kapusty
- • 1⁄4 szklanki żurawiny
- • 1⁄2 łyżeczki cząbru
- • 1⁄2 łyżeczki tymianku
- • 1 łyżeczka majeranku
- • 1 łyżka sosu sojowego lub sosu tamari
- • sól i czarny pieprz
- • 200 g makaronu łazanek
1. Na dnie dużego garnka rozgrzać olej. Cebulę pokroić w grubą kostkę, dodać na rozgrzany olej wraz z liściem laurowym, zielem angielskim, goździkami, jałowcem oraz kolendrą. Podsmażać przez 5-10 minut.
2. W międzyczasie kapustę lekko przepłukać i pokroić w drobniejsze kawałki. Tak przygotowaną kapustę dodać do cebuli wraz z grzybami i wodą, w której się moczyły, oraz wszystkimi pozostałymi składnikami za wyjątkiem łazanek. Gotować pod przykryciem na minimalnym ogniu przez godzinę, uważając, aby kapusta się nie przypaliła i w razie potrzeby dolewając więcej wody.
3. Pod koniec gotowania kapusty w osolonej wodzie ugotować makaron. Przelać go dokładnie zimną wodą, a kiedy kapusta będzie ugotowana i doprawiona do smaku solą i pieprzem, dodać makaron do kapusty i delikatnie wymieszać. Podawać gorące, ale najlepiej smakuje trzeciego dnia.
Przepis pochodzi ze zbioru przepisów przygotowanych przez Stowarzyszenie Empatia "Wegańskie święta"