Musli
czwartek, 7 stycznia 2016
Muesli możemy przygotować bezpośrednio przed podaniem, albo zrobić większą porcję na kilka dni. Jest doskonałe z mlekiem lub jogurtem, a także na sucho, jako deserowa przekąska.
Porcje - 2 osoby
Czas przygotowania - 10 minut
Składniki
• 1 szklanka płatki owsiane
• 1 łyżka masło
• 1 garść orzechy włoskie
• 1 garść rodzynki
• 1 garść ananas suszony
• 2 garście wiórki kokosowe
Sposób przygotowania
1 Orzechy obieramy z łupin i rozdrabniamy. Jeśli kupiliśmy już wyłuskane orzechy, warto je dokładnie przebrać, żeby zabłąkana łupina nie sprawiła nam niespodzianki.
2 Na patelni topimy masło i na małym ogniu prażymy płatki owsiane i orzechy.
3 Kiedy płatki odrobinę zmienią kolor i zaczynają już przyjemnie pachnieć, zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy resztę składników, mieszamy - i gotowe.
Warto wiedzieć:
Zamiast masła możemy użyć oleju, ale nie ma gwarancji tak przyjemnego zapachu. Nie warto prażyć płatków na suchej patelni - robią się wtedy twarde i trudne do pogryzienia.
Artur i Mallika Szumscy - Gotujemy sattvicznie, czyli wegetariańsko, bez grzybów, cebuli czy czosnku. Dla zdrowego ciała i spokojnego umysłu, dla szczęścia duszy. Przygotowujemy cateringi, prowadzimy kursy gotowania.