Pasta z ciecierzycy, pomidorów suszonych i orzechów.
czwartek, 14 stycznia 2016
Kiedy macie ciecierzycę a nie macie tahini niezbędnego do zrobienia hummusu warto poszukać innego pomysłu. Może ciecierzyca z orzechami i suszonymi pomidorami? Tak!
Tą pastę zrobiłam przez zupełny przypadek. Nie było tahini, żeby zrobić hummus, więc zaczęłam szukać pomysłu, jak zrobić nową pastę z ciecierzycy.
Postawiłam na prostotę, bo takie przepisy najbardziej lubię.
Orzechy włoskie, pomidory suszone z zalewy i puszka ciecierzycy. KONIEC.
Muszę powiedzieć, że ta pasta jest naprawdę rewelacyjna :) Próbowało ją już parę osób i wszystkim smakuje.
Jak macie te składniki to do dzieła.
Składniki:
40 g orzechów włoskich
10 pomidorów suszonych ( z oleju )
puszka ciecierzycy lub szklanka ciecierzycy suchej
sól do smaku (opcjonalnie)
Wykonanie:
1 Ciecierzyce suchą gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Ciecierzycę z puszki używamy w 3 etapie.
2 Orzechy mielimy.
3 Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.
Gotowe!
Ciecierzyca to zdrowe, pożywne białko. Zobaczcie jakie wartości posiada.
Średnia wartość odżywcza ugotowanej (bez soli) ciecierzycy w 100 g
Wartość energetyczna - 164 kcal
Białko ogółem - 8,86 g
Tłuszcz - 2,59 g
Węglowodany - 27,42 g (w tym cukry proste 4,80)
Błonnik - 7,6 g
Witaminy
Tiamina - 0.116 mg
Ryboflawina - 0.063 mg
Niacyna - 0.526 mg
Witamina B6 - 0.139 mg
Kwas foliowy - 172 μg
Witamina A - 27 IU
Witamina K - 4,0 μg
Witamina C - 1,3 mg
Minerały
Żelazo - 2,89 mg
Magnez - 48 mg
Fosfor - 168 mg
Potas - 291 mg
Sód - 7 mg
Cynk - 1,53 mg
Wapń - 49 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference
http://apetytnazielone.blogspot.com/2016/01/pasta-z-ciecierzycy-pomidorow-suszonych.html