Zamień sól kuchenną na gomasio.
czwartek, 7 czerwca 2018
Gomasio, japońska sól sezamowa ze względu na bogactwo minerałów, w tym wapnia, pomaga odkwasić organizm. Według kuchni makrobiotycznej wzmacnia działanie wszystkich organów.
Główną zaletą Gomasio jest fakt, że ograniczamy spożycie solinadając jednocześnie unikalny smak potrawom - w gotowych mieszankach przyprawowych sól jest w przeważającej części oraz wzbogacane są one glutaminianem sodu. Ograniczenie soli w diecie przede wszystkim zmniejsza ryzyko nadciśnienia oraz obrzęków i gromadzenia się nadmiaru wody w organizmie (uczucie ciężkości, opuchlizna). Dodatkowo nie wywołuje tak dużego pragnienia jak w przypadku stosowania większej ilości soli.
Sól, która jest poddana obróbce cieplnej ma znacznie mniejsze niekorzystne działanie na układ sercowo-naczyniowy czyli głównie nadciśnienie
Ponadto:
- Ma działanie silnie odkwaszające organizm
- Stymuluje metabolizm, poprawia trawienie (pobudza wydzielanie soków żołądkowych)
- Reguluje florę bakteryjną jelit
- Wzmacnia serce, układ krążenia, obniża poziom cholesterolu - dzięki kwasom omega-3 oraz wit. E
- Zwiększa odporność organizmu
- Wspomaga wchłanianie substancji odżywczych
- Zapobiega próchnicy i osteoporozie - duża zawartość wapnia
- Zapobiega niedokrwistości - duża zawartość żelaza
- Chroni układ nerwowy - magnez
- Poprawia stan skóry i włosów - wit. A.
Do czego można stosować gomasio?
Praktycznie do wszystkiego, jednak Gomasio słynie z dodatków do ryżu, kasz, warzyw surowych (sałatek, surówek) oraz gotowanych. Można przyprawiać nią kanapki, pieczywo, ziemniaki czyli wszędzie tam, gdzie używamy sól.
Jak przygotować gomasio?
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy sól, chwilę prażymy na małym ogniu i dorzucamy sezam. Prażymy kilka minut, aż sezam będzie miał złoty kolor, co jakiś czas potrząsając patelnią. Po uprażeniu przesypujemy wszystko do miski i zostawiamy do przestygnięcia. Następnie rozgniatamy całość w moździerzu lub ucieramy w makutrze tak długo, aż powstanie sezamowy proszek, ale z zachowaniem części nasion w całości lub w większych kawałkach. Jeśli nie macie moździerza można wszystko zmielić blenderem lub w kielichu do koktajli. Przesypujemy do słoiczka lub zamykanego pojemniczka.
Gomasio powinno się skonsumować w przeciągu 10-14 dni.
opracowałaJustyna Moćko
Justyna@joga-joga.pl