Barszczyk z ziemniakami.
sobota, 23 stycznia 2016
Jeśli z warzyw mamy w domu tylko buraki i ziemniaki - możemy mieć pyszną zupę. Pomogą przyprawy.
Porcje 4 osoby
Czas przygotowania 35 minut
Czas gotowania 25 minut
Składniki
4 szt buraki nieduże4 szt ziemniaki
1,5 l woda
3 ziarenka ziele angielskie
2 szt liść laurowy
4 łyżki olej
1 łyżeczka asafetyda raczej płaska łyżeczka
1 łyżka majeranek może być czubata łyżka ;-)
1 łyżeczka witamina C tylko jeśli lubimy barszcz zakwaszany
2 garście zielona pietruszka tylko dla zdrowia i urody :-)
Sposób przygotowania
1 Wstawiamy wodę do gotowania. Możemy od razu wrzucić ziele angielskie i liść laurowy. Zanim się zagotuje, obieramy buraki i kroimy w dość cienkie kawałki. Od razu wrzucamy do garnka, bo buraki gotują się dłużej niż ziemniaki.
2 Obieramy ziemniaki i kroimy w dość grubą kostkę - tak, żeby każda kostka wygodnie mieściła się na łyżce ;-).
3 Wrzucamy ziemniaki do zupy i gotujemy 15-20 minut. Ziemniaki powinny się rozpadać, a buraki powinny dać się przekroić łyżką. W tym czasie możemy posiekać pietruszkę.
4 Dodajemy olej i przyprawy i zdejmujemy zupę z ognia.
5 Na koniec możemy posypać pietruszką.
Artur i Mallika Szumscy - Gotujemy sattvicznie, czyli wegetariańsko, bez grzybów, cebuli czy czosnku. Dla zdrowego ciała i spokojnego umysłu, dla szczęścia duszy. Przygotowujemy cateringi, prowadzimy kursy gotowania.