Domowa chałwa sezamowa
poniedziałek, 11 grudnia 2017
Chałwa sezamowa to wspaniała, zdrowa słodycz! Ja bardzo lubię chałwę, choć widząc, jak wiele niepotrzebnych dodatków posiada ta ze sklepu, pokusiłam się o zrobienie tego smakołyku samodzielnie.
Składniki na rewelacyjną domową chałwę sezamową:• 20 dkg sezamu
• kilka łyżek płynnego miodu (zależy jak słodką chałwę lubisz)
• ulubione bakalie
Sezam delikatnie upraż na suchej patelni. Delikatnie, czyli tak, aby ziarna nie stały się brązowe, bo chałwa będzie gorzka. Gdy ziarna ostygną zmiel je w młynku do kawy lub w blenderze.
Zmielone nasionka połącz z miodem - wystarczy wymieszać łyżką. Im więcej dodasz miodu tym chałwa będzie bardziejelastyczna no i słodka. Jeśli chcesz, możesz dodać na przykład nasiona słonecznika, pestki dyni lub orzechy.
Gotową masę włóż albo do silikonowych foremek na babeczki, albo zawiń w folię aluminiową i wstaw na kilka godzin do lodówki. Jeśli Ci się spieszy, wstaw na 30 minut do zamrażarki. Po schłodzeniu potnij na kawałki ostrym nożem. Możesz też jeszcze nie schłodzoną masę uformować w kulki.
Dlaczego warto spożywać sezam?
Sezam wzmacnia wątrobę i nerki, posiada ogólne właściwości łagodzące, działa jako środek ogólnie wzmacniający. Przynosi ulgę w reumatyzmie, zaparciach, suchym kaszlu, zaburzeniach widzenia, dzwonieniu w uszach, bólu dolnej części pleców.Wspiera Cię, gdy masz słabe kolana, zesztywniałe stawy, skurcze nerwowe, bóle głowy, przy niedoborze pokarmu u matek karmiących, zawrotach głowy.
Wspaniały, prawda?
Składniki odżywcze zawarte w sezamie to błonnik, białko, witamina E, B1, B2, PP, B6, kwas foliowy, potas, fosfor, żelazo, magnez, cynk, miedź. Przepis pochodzi z bloga Więcej niż zdrowie
To blog hobbystyczny o zdrowym trybie życia. Znajdziesz tu informacje o wpływie zdrowego odżywiania na Twoje samopoczucie, zdrowie i witalność. Oprócz teorii będzie również dużo praktyki - konkretne przepisy na zdrowe jedzenie, wywiady z zapraszanymi specjalistami (podcasty), sprawdzone przykłady z życia wzięte - mnóstwo praktycznych wskazówek!
Prowadzą go Tatiana i Michał Jaworscy