Placki z niepalonej kaszy gryczanej
piątek, 12 lutego 2016
Kasza gryczana niepalona jest najwartościowszą z kasz wytwarzanych z gryki. Posiada kremową barwę z odcieniami zielonkawymi - seledynowymi. Posiada mniej intensywny, delikatny smak niż kasza gryczana palona. Jest sycąca, rozgrzewająca, łatwa w przyrządzaniu.
Jest bogata w białko, rutynę, kwercetynę, zawiera dużą ilość błonnika i węglowodanów. Występują w niej takie składniki mineralne jak wapń, fosfor, kwas foliowy, potas, mangan, magnez, żelazo, cynk oraz witaminy B1, B6, PP.
Przepis:
Do miarki surowej, niepalonej kaszy gryczanej wlej póltorej miarki wody i odstaw na noc.Rano zmiksuj i posól.
Na gorącym oleju kokosowym (lub innym) smaż placuszki.
Jeśli chcesz cieńsze, dolej wody, jeśli masz czas, odstaw na trochę w temperaturze pokojowej, by ciasto lekko sfermentowało. Podawaj, z czym chcesz;-)
Na podstawie przepisu opublikowanego w Wysokich Obcasach nr 4(863) 25.01.2016
Justyna Moćkojustyna@joga-joga.pl