Bezglutenowe mazurki świąteczne. Weronika Madejska
środa, 3 kwietnia 2019
Zdrowe, bezglutenowe ciasta? I to w dodatku tak pyszne? Przygotowane przez 20-latkę? Oczywiście! Weronika Madejska to, jak pisze o sobie, optymistka z nietolerancją glutenu. Polecamy dwa przepyszne mazurki Jej pomysłu;-)
Mazurek malinowy z czekoladą
Gorące maliny uwielbiam ponad wszystko, a z okazji Świąt, można je upchnąć pod warstwą gorzkiej czekolady - 20 małych kawałków
składniki
ciasto kruche
• 80 g mąki owsianej bezglutenowej• 80 g mąki ryżowej
• 20 g mąki ziemniaczanej
• ¼ łyżeczki sody
• 50 ml syropu z agawy
• 50 ml oleju
warstwa malinowa
• 300 g mrożonych malin• ¼ szklanki syropu z agawy
polewa czekoladowa
• 100 g gorzkiej czekolady
• 5 łyżek mleka roślinnego
• kawałki malin do ozdoby
wykonanie
Mąkę połącz z sodą. Dodaj płynne składniki i wymieszaj łyżką. Kwadratową foremkę o boku 20 cm natłuść minimalnie i wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto i dokładnie wyklej nim spód. Nakłuj widelcem. Piecz około 12 minut w temperaturze 190 stopni C.
Do garnka wsyp maliny, wlej syrop. Podgrzewaj i mieszaj, nie dodawaj wody. Kiedy uzyskasz mieszankę przypominającą konfiturę, przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostaw do ostudzenia.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej wraz z mlekiem. Odstaw do ostudzenia.
Na wystudzony spód wyłóż warstwę malin, a następnie polej równomiernie czekoladą. Ciasto schłódź minimum 2 h.
Krój ostrym nożem. Możesz udekorować kawałkami malin.
Smacznego!
Mazurek z solonym karmelem
Roślinożercy, strzeżcie się! Zupełnie wegański, prosty w przygotowaniu kruchy spód oblany słodko-słoną, delikatnie ciągnącą masą a'la karmel i zwieńczony strumyczkiem czekolady.20 małych kawałków
składniki
ciasto kruche
• 80 g mąki owsianej bezglutenowej• 80 g mąki ryżowej
• 20 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
• ¼ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
• 50 ml oleju
• 50 ml syropu z agawy
solony karmel
• 300 g dużych, ekologicznych daktyli
• 1/3 szklanki mleka roślinnego (migdałowe/ kokosowe/ sojowe)
• 1 łyżka masła orzechowego
• 60 g stałego oleju kokosowego
• sól do smaku
dodatkowo
• 40 g rozpuszczonej, gorzkiej czekolady
wykonanie
Daktyle zalej ciepłą wodą i odstaw do napęcznienia. Olej kokosowy rozpuść i wystudź.
Kwadratową foremkę o boku 20 cm natłuść delikatnie i wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem, a następnie dodaj płynne składniki. Wymieszaj za pomocą łyżki do czasu aż uzyskasz jednolite ciasto.
Spód foremki wylep dokładnie ciastem. Oprósz odrobiną dowolnej mąki i wyrównaj płaskim dnem szklanki. Nakłuj widelcem. Piecz około 12 minut w temperaturze 190 stopni C. Wystudź całkowicie.
Daktyle zmiksuj na jednolitą masę z mlekiem i masłem orzechowym. W zależności od tego jak miękkie były daktyle, możesz potrzebować więcej lub mniej mleka. Dodaj olej i zblenduj. Podkręć solą. Zacznij od 1/4 łyżeczki.
Masę wyłóż na przygotowany wcześniej spód. Wyrównaj wilgotnym nożem i schłódź w lodówce przez kilka godzin.
Pokrój na małe prostokąty i uwieńcz wzorkami z czekolady.
Voila!
Weronika Madejska -Dwudziestolatka, wegetarianka, optymistka z nietolerancją glutenu. Autorka poczytnego bloga Natchniona.pl, nagrodzonego w prestiżowym konkursie Blog Roku 2011 oraz debiutanckiej książki "Bez glutenu bez wyrzeczeń". Uwielbia smakować, tworzyć, czytać, rozmawiać o jedzeniu i spotykać się ze swoimi czytelnikami. Coraz częściej proponuje przepisy dla alergików i wegan. Prywatnie uwielbia tańczyć, spotykać inspirujące osoby i czuć, że żyje.