Sushi maki z wegańską wkładką. Weronika Madejska.
czwartek, 13 grudnia 2018
Mam kolegę, który twierdzi, że sushi jest jak narkotyk. Próbujesz, chcesz coraz więcej, wydajesz kolejne pieniądze.
W dodatku postanowił on nauczyć się rolować domowe maki, wysyłając mi przy okazji zdjęcia swoich prób. A ja, jak to ja, musiałam szybko popędzić do sklepu po potrzebne składniki i zabrać się za swoją wersję, zakładając, że moje sushi musi być wyjątkowe, zgrabniejsze i zupełnie wegetariańskie.
Pobuszowałam też po sieci, zagłębiając się w historię, poznając podstawowe rodzaje mniej i bardziej wyszukanych japońskich przekąsek i oglądając masę tutoriali mistrzów tego fachu.
Jakiś czas temu, ogromne wrażenie zrobiła na mnie książka "Wyznania Gejszy" i zapierający dech w piersiach film, uchylający rąbka tajemnicy tej niezwykłej kultury. Teraz znów chciałabym, żeby ktoś wziął mnie za rękę i zabrał prosto do ojczyzny kwitnącej wiśni.
4 rolki
Sushi maki z tofu, ogórkiem i buraczkiem
składniki
ryż• 200 g ryżu do sushi
• 4 łyżki octu ryżowego (użyłam octu z brązowego ryżu)
• łyżka cukru
• ½ łyżeczki soli
dodatki
• marynowane, smażone paski tofu• długi, świeży ogórek
• burak
oraz
• 4 arkusze nori• chrzan wasabi*
• sos sojowy do podania (bezglutenowy, tamari)
• miseczka z wodą do maczania palców (koniecznie!)
wykonanie
Specjaliści mówią, że najważniejszy jest ryż. Zatem wysyp ziarna na sitko o drobnych oczkach i bardzo dokładnie je wypłucz. Polewaj zimną wodą dopóki stanie się zupełnie przezroczysta. Teraz przełóż do garnka i zalej dwiema szklankami wody. Gotuj 15 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu by nie przypalić ani ziarenka. Po tym czasie pozostaw w garnku na kolejne 15 minut. W tym czasie przygotuj sos. Składniki przełóż do rondelka, podgrzej delikatnie i poczekaj aż rozpuści się cukier. Tak przygotowaną marynatą polej ryż. Delikatnie wymieszaj, przełóż do miski i całkowicie wystudź.
W tym czasie przygotuj stanowisko. Rozłóż matę bambusową, przygotuj dodatki. Ogórka pokrój w długie paski, usuń galaretowatą część. Buraka pokrój w słupki. Przygotuj miseczkę z wodą.
Na macie ułóż pierwszy wodorost nori. Pokryj ryżem połowę arkusza i dokładnie uklep. Na środku zrób nieznaczne wgłębienie. Posmaruj cienką warstwą wasabi i ułóż ciasno dodatki. Arkusz przesuń by rozpoczynał się wraz z krawędzią maty. Zroluj ciasno zaginając bambus. Na czubek palca nałóż odrobinę ryżu i rozsmaruj klej przy krawędzi powstałego ‚prawie rulonu’ (spójrz na zdjęcie). Zwiń jeszcze kawałek, tak by końcówka wodorostu skleiła się z pozostałym arkuszem. Wolną, suchą część pozostałego wodorostu, odetnij nożyczkami.
Rulony sushi krój delikatnie, ale zdecydowanie, za pomocą ostrego noża.
Podawaj świeże z miseczką sosu sojowego.
Gotowe!
*klasyka, jednak mi nie udało się znaleźć wasabi o rozsądnym składzie, pominęłam
Weronika Madejska - Dwudziestolatka, wegetarianka, optymistka z nietolerancją glutenu. Autorka poczytnego bloga Natchniona.pl, nagrodzonego w prestiżowym konkursie Blog Roku 2011 oraz debiutanckiej książki "Bez glutenu bez wyrzeczeń". Uwielbia smakować, tworzyć, czytać, rozmawiać o jedzeniu i spotykać się ze swoimi czytelnikami. Coraz częściej proponuje przepisy dla alergików i wegan. Prywatnie uwielbia tańczyć, spotykać inspirujące osoby i czuć, że żyje.