Shakshuka, czyli jajka zasmażane na pomidorach
środa, 4 maja 2016
Shakshuka znaczy "wielki bałagan". To tradycyjne danie śniadaniowe z północnej Afryki i Bliskiego Wschodu świetnie nadaje się również na brunch czy kolację. Szybkie, proste, pożywne i sycące - czego chcieć więcej?
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwekmała cebula
średnia papryka (pokrojona w kostkę)
2-4 ząbki czosnku (drobno posiekane)
puszka pomidorów krojonych (lub 5 dużych, dojrzałych pomidorów, pokrojonych w kostkę)
4 średnie jaja z wolnego wybiegu
papryka słodka
papryka ostra
sól
pieprz
mała natka pietruszki
mała natka kolendry
Przygotowanie:
Cebulę i paprykę drobno pokroić. Zmiażdżyć lub posiekać czosnek.
Na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek usmażyć cebulę i paprykę, dodać słodką i ostrą paprykę (w ilościach wg preferencji) oraz czosnek. Gdy warzywa się zeszklą, wlać pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem.
Patelnię można przykryć pokrywką, gdyż sos pomidorowo-paprykowy będzie bulgotał i pryskał naokoło. Gdy mieszanka zgęstnieje, należy zmniejszyć ogień i wbić jajka. Jajka można lekko posypać solą, a następnie ponownie przykryć patelnię przykrywką. Gotować minimum 5 minut, maksymalnie do 12 - aż jaja nabiorą pożądanej konsystencji.
Gotowe danie skropić lekko oliwą i posypać posiekaną pietruszką i kolendrą. Jeść bezpośrednio z patelni z dobrym pieczywem. Smacznego!