Shakshuka, czyli jajka zasmażane na pomidorach
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Shakshuka, czyli jajka zasmażane na pomidorach

środa, 4 maja 2016

Gabriela Fedyk

Shakshuka znaczy "wielki bałagan". To tradycyjne danie śniadaniowe z północnej Afryki i Bliskiego Wschodu świetnie nadaje się również na brunch czy kolację. Szybkie, proste, pożywne i sycące - czego chcieć więcej?

Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek
mała cebula
średnia papryka (pokrojona w kostkę)
2-4 ząbki czosnku (drobno posiekane)
puszka pomidorów krojonych (lub 5 dużych, dojrzałych pomidorów, pokrojonych w kostkę)
4 średnie jaja z wolnego wybiegu
papryka słodka
papryka ostra
sól
pieprz
mała natka pietruszki
mała natka kolendry

Przygotowanie:

Cebulę i paprykę drobno pokroić. Zmiażdżyć lub posiekać czosnek.

Na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek usmażyć cebulę i paprykę, dodać słodką i ostrą paprykę (w ilościach wg preferencji) oraz czosnek. Gdy warzywa się zeszklą, wlać pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem.

Patelnię można przykryć pokrywką, gdyż sos pomidorowo-paprykowy będzie bulgotał i pryskał naokoło. Gdy mieszanka zgęstnieje, należy zmniejszyć ogień i wbić jajka. Jajka można lekko posypać solą, a następnie ponownie przykryć patelnię przykrywką. Gotować minimum 5 minut, maksymalnie do 12 - aż jaja nabiorą pożądanej konsystencji.

Gotowe danie skropić lekko oliwą i posypać posiekaną pietruszką i kolendrą. Jeść bezpośrednio z patelni z dobrym pieczywem. Smacznego!

Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi