Ziemniaki zapiekane z ziołami
czwartek, 21 czerwca 2018
Proste i bardzo smaczne danie. Szybko się je robi i na pewno uda się każdemu, nawet początkującym kucharzom. Słowo "ziemniaki" budzi u wielu osób zupełnie nieuzasadniony lęk. Od razu pojawiają się myśli, że są kalorycznym i niewiele wartym zapychaczem. Nic bardziej mylnego.
Ziemniaki są bogate w sole mineralne, maja też witaminę C. A zawarty w nich błonnik świetnie wpływa na nasz układ trawienny. Kiedyś, zanim się spauperyzowały i trafiły pod strzechy, były ozdobą szlacheckich i magnackich stołów. A tej potrawy nie powstydzicie się nawet podczas wykwintnego przyjęcia.
Potrzebujemy:
- pięciu dość dużych ziemniaków,
- ząbka czosnku,
- łyżki dobrej oliwy,
- łyżeczki sosu sojowego,
- pół filiżanki ciepłej wody,
- ulubione zioła, świeże lub suszone, choć świeże są oczywiście najlepsze. Polecam tymianek, majeranek lub rozmaryn.
Ziemniaki obieramy, kroimy w dość dużą kostkę. Wkładamy do żaroodpornego naczynia. Najlepiej będzie, jeśli ziemniaki ciasno pokryją dno. Z oliwy, sosu sojowego i wody robimy sos, którym polewamy ziemniaki. Wrzucamy jeszcze kilka gałązek świeżych ziół, ząbek czosnku. Delikatnie mieszamy.
Naczynie wkładamy do piekarnika. Temperatura ok. 200-220 stopni. Pieczemy ok. 30 minut (czas zależy od rodzaju ziemniaków). Po 15 minutach można zajrzeć do piekarnika i zamieszać w naczyniu. Gdy ziemniaki będą już miękkie i przyrumienione - danie gotowe.
Sos możemy modyfikować, dodać do niego np. łyżeczkę miodu albo musztardy.
Podajemy z surówką i np. ukiszonym w domu barszczem z buraków. Smacznego!