Budyń z siemienia lnianego
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Budyń z siemienia lnianego

wtorek, 17 maja 2016

Marta Kosakowska

Siemię lniane zaliczane jest do polskich tzw. superfoods ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, a także witaminy E, białka, potasu, cynku oraz innych dobroczynnych dla zdrowia substancji. Siemię lniane działa osłonowo na przewód pokarmowy, wspomaga walkę z zaparciami oraz wspomaga odchudzanie.

Budyń z siemienia lnianego to doskonałe, zdrowe, pyszne i proste w przygotowaniu danie, które może stanowić pożywne śniadanie lub słodki podwieczorek. Posmakuje dorosłym łasuchom, a dzieci będą za nim wprost przepadać.

Składniki:

- pół szklanki mleka roślinnego (sojowego, kokosowego lub ryżowego)

- 1,5 łyżki mielonego siemienia lnianego

- 1 dojrzały banan

- 1-2 daktyle, by dodać budyniowi słodyczy

- 1 łyżka masła orzechowego

- garść orzechów włoskich

Przygotowanie:

Aby przygotować budyń, należy uprzednio zalać siemię lniane mlekiem roślinnym i pozostawić na kilkanaście godzin (lub na noc) w lodówce. Po namoczeniu siemię lniane nabierze konsystencji kleiku. Masło orzechowe należy zmiksować z bananem.

Następnie masędodać do mleka z siemieniem lnianym i wszystko raz jeszcze dokładnie rozdrobnić mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji budyniu. Aby dodać budyniowi słodyczy, można dodać do niego 1-2 daktyle. Dzięki temu uzyskamy słodki deser bez dodatku cukru. Do gotowego budyniu można dodać ulubione orzechy np. włoskie. Smacznego!

Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi