Budyń z siemienia lnianego
wtorek, 17 maja 2016
Siemię lniane zaliczane jest do polskich tzw. superfoods ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, a także witaminy E, białka, potasu, cynku oraz innych dobroczynnych dla zdrowia substancji. Siemię lniane działa osłonowo na przewód pokarmowy, wspomaga walkę z zaparciami oraz wspomaga odchudzanie.
Budyń z siemienia lnianego to doskonałe, zdrowe, pyszne i proste w przygotowaniu danie, które może stanowić pożywne śniadanie lub słodki podwieczorek. Posmakuje dorosłym łasuchom, a dzieci będą za nim wprost przepadać.
Składniki:
- pół szklanki mleka roślinnego (sojowego, kokosowego lub ryżowego)
- 1,5 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 dojrzały banan
- 1-2 daktyle, by dodać budyniowi słodyczy
- 1 łyżka masła orzechowego
- garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
Aby przygotować budyń, należy uprzednio zalać siemię lniane mlekiem roślinnym i pozostawić na kilkanaście godzin (lub na noc) w lodówce. Po namoczeniu siemię lniane nabierze konsystencji kleiku. Masło orzechowe należy zmiksować z bananem.
Następnie masędodać do mleka z siemieniem lnianym i wszystko raz jeszcze dokładnie rozdrobnić mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji budyniu. Aby dodać budyniowi słodyczy, można dodać do niego 1-2 daktyle. Dzięki temu uzyskamy słodki deser bez dodatku cukru. Do gotowego budyniu można dodać ulubione orzechy np. włoskie. Smacznego!