Pieczone białe szparagi
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Pieczone białe szparagi

środa, 15 maja 2019

Beata Zatońska

Pyszne, delikatne i zdrowe. Ich smakiem cieszyli się starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie. Wiedzieli, co dobre. Sezon na szparagi trwa krótko, warto więc cieszyć się nimi i jeść ich jak najwięcej. Oto przepis na proste w przygotowaniu danie z białych szparagów.

Jakie kupować? Zielone czy białe? Opinie są podzielone.Jedne są bardziej aromatyczne, drugie - soczyste. Mniej pracy jest z przygotowaniem zielonych, białe trzeba dokładnie obrać, żeby pozbyć się włókien. Ale wysiłek się opłaca, a z twardych odciętych końców i skórek, które pozostaną po obróbce białych szparagów, można ugotować bulion, pyszną podstawę do zupy szparagowej.

Szparagi to nie tylko sezonowa fanaberia smakowa. Zawierają dużo witamin (C, K, B) i białko. Są cennym źródłem potasu, magnezu, żelaza, selenu i fosforu. Są też niskokaloryczne - oczywiście jeśli nie utopimy ich w powodzi masła. Przez wielu są też uważane za afrodyzjak. Kupujemy szparagi jędrne, świeże, bez plam. Lepiej nie przechowywać ich w lodówce.

Polecam białe, pieczone szparagi.

Potrzebujemy:

  • 1 pęczek białych szparagów
  • Kilkanaście czarnych oliwek
  • Kilkanaście małych, słodkich pomidorków
  • Trzy, cztery łyżki dobrej oliwy.
  • Pieprz

Szparagom odłamujemy twarde końcówki, potem obieramy je dokładnie; zaczynamy tuż pod delikatną, szparagową główką.

W żaroodpornym naczyniu układamy obrane szparagi, posypujemy oliwkami i pokrojonymi na połówki oliwkami. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i polewamy oliwą.

Pieczemy ok. pół godziny w temperaturze ok. 180-200 stopni. Szparagi powinny być lekko jędrne. Można posolić po upieczeniu, ale uważajmy z tą przyprawą, bowiem oliwki są same w sobie słone.

Pieczone szparagi podajemy z dobrym pieczywem. A na deser miseczka pachnących truskawek. I wykwintna kolacja gotowa :-)



Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi