Kuchnia dla serca, zdrowie z roślin. Książka Violetty Domaradzkiej i Roberta Zakrzewskiego
środa, 19 października 2016
Autorzy książki Violetta Domaradzka i Robert Zakrzewski - kochają górskie biegi ultra i dobre jedzenie. Są organizatorami Biegu Wegańskiego i biegu Gorce Ultra-Trail oraz akcji ekologicznej "Zabiegam o czystą Polskę“. Wspólnie z zespołem lekarzy i dietetyków zajmują się wpływem diety roślinnej na zdrowie. Są przekonani, że połączenie aktywności fizycznej i diety opartej na roślinach zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych, takich jak miażdżyca czy nadciśnienie.
Bardzo cieszy fakt, że coraz częściej lekarze medycyny konwencjonalnej z różnych dziedzin (a nie tylko specjaliści medycyny naturalnej), zwracają uwagę na fundamentalny wpływ stosowanej diety i aktywności fizycznej na nasze zdrowie i przebieg wielu chorób.
Dowodem na to jest współpraca przy powstawaniu książki kilku wybitnych lekarzy różnych dziedzin oraz zamieszczenie we wstępie kilkunastu artykułów opisujących w sposób naukowy korzyści stosowania diety owocowo- warzywnej w połączeniu z odpowiednio dobranym ruchem. W przedmowie do książki autorstwa znanego kardiologa, profesora dr. hab. n. med. Artura Mamcarza czytamy, że zdrowe metody niefarmakologiczne powinniśmy traktować równie poważnie jak leki, szczególnie w takich schorzeniach jak nadciśnienie, podwyższony poziom cholesterolu i cukrzyca. Oprócz dużej ilości doskonałych przepisów prawidłowo zbilansowanych posiłków, autorzy zamieszczają także czytelne zestawienia produktów zbawiennych dla naszego zdrowia, poradnik dotyczący właściwego interpretowania opisów na etykietach produktów oraz praktyczne wskazówki - jak zmienić szkodliwe nawyki żywieniowe. Wszystkie przepisy zawarte w książce są tak skomponowane aby nasz układ sercowo-naczyniowy otrzymał solidną dawkę odpowiedniego wsparcia. Proponowane potrawy maja niską wartość kaloryczną i dzięki temu można jeść do syta.