Pasztet potrójnie zdrowy - dynia, papryka i cieciorka
czwartek, 27 października 2016
Ten pasztet jest nie tylko zdrowy, ale i kolorowy. Papryka i dynia dają mu słoneczną, czerwono-pomarańczową barwę, a cieciorka - kremową konsystencję. Wszystkie razem dostarczają potrzebnych jesienią witamin, soli mineralnych i białka.
Składniki: 1 kilogram dyni, trzy czerwone papryki, trzy ząbki czosnku, trzy cebule szalotki, 300 g ugotowanej cieciorki, sos sojowy, wędzona papryka, pieprz, oliwa. Do związania pasztetu potrzebujemy w wersji wegańskiej łyżki zmielonego siemienia lnianego i czterech łyżek zmielonych płatków owsianych. Jeśli jemy jajka trzeba będzie wziąć trzy sztuki.
Dynię kroimy na kawałki. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze układamy dynię, całe papryki, ząbki czosnku i szalotki. Nastawiamy piekarnik z termo obiegiem na 180 stopni i zostawiamy tam warzywa na ok. 45 minut do godziny. Skórka papryki powinna zbrązowieć, a dynia - zmięknąć.
Gdy warzywa są gotowe, wyjmujemy je z piekarnika. Gorącą paprykę wkładamy do plastikowej torebki, zamykamy i czekamy, aż wystygnie. Z zimnej z łatwością zdejmiemy skórkę. Do miski wkładamy upieczoną dynię, wyfiletowaną paprykę, wyciskamy z łupinek upieczony czosnek, szalotkę, cieciorkę. Doprawiamy sosem sojowym, papryką i pieprzem. Miksujemy warzywa na gładką masę. Potem dodajemy składniki wiążące i znowu miksujemy. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia delikatnie posmarowanym oliwą. Wkładamy do piekarnika na ok. godziny; temperatura - 180 stopni. Gdy na pasztecie wytworzy się skórka, a patyczek włożony do środka pozostanie suchy, pasztet jest gotowy. Można go jeść na zimno, np. z kiszonym ogórkiem, albo odgrzać - będzie na obiad lub ciepłą kolację.