PRZEPIS TYGODNIA - Krzepiące Kitchari
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

PRZEPIS TYGODNIA - Krzepiące Kitchari

wtorek, 10 stycznia 2017

Jolene Hart

Kitchari jest tradycyjnym daniem odtruwającym. Jest rozgrzewające, pożywnei lekkostrawne - idealne jako zimowe śniadanie lub lunch.

Ta wersja kitchari pełna jest przeciwzapalnych i przeciwstarzeniowych przypraw oraz upiększających produktów, które dodają daniu naturalnej słodyczy.

Produkty na 6 porcji:

  • 1 szklanka/220 g fasoli mung w połówkach
  • 1 szklanka/215 g długoziarnistego brązowego ryżu
  • 1 łyżka organicznego masła
  • 2 łyżeczki obranego i startego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/8 łyżeczki mielonego kopru
  • 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 listek laurowy
  • 1 duży batat, wyszorowany i pokrojony w kostkę o boku 1 cm
  • 2 duże łodygi selera pokrojone w plastry grubości 3 mm (najlepiej na tarce do krojenia w plastry)
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 szklanki wody
  • niesłodzone wiórki kokosowe do dekoracji

Przepłucz fasolę i ryż, aż woda będzie czysta, odcedź. W średnim rondlu roztopmasło na średnim ogniu. Dodaj imbir, kurkumę, cynamon, koper, pieprz i sól. Mieszaj, aż powstanie pasta. Dodaj fasolę i ryż, dokładnie wymieszaj z przyprawami. Dodaj listek laurowy, batat i seler. Kiedy mieszanka będzie gorąca, wlej bulion i wodę. Zagotuj, a potem zmniejsz płomień. Duś na wolnym ogniu przez 25-30 minut lub do momentu, aż ryż i fasola będą miękkie. Udekoruj wiórkami kokosowymi i podawaj.



Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi