PRZEPIS TYGODNIA - Krzepiące Kitchari
wtorek, 10 stycznia 2017
Kitchari jest tradycyjnym daniem odtruwającym. Jest rozgrzewające, pożywnei lekkostrawne - idealne jako zimowe śniadanie lub lunch.
Ta wersja kitchari pełna jest przeciwzapalnych i przeciwstarzeniowych przypraw oraz upiększających produktów, które dodają daniu naturalnej słodyczy.
Produkty na 6 porcji:
- 1 szklanka/220 g fasoli mung w połówkach
- 1 szklanka/215 g długoziarnistego brązowego ryżu
- 1 łyżka organicznego masła
- 2 łyżeczki obranego i startego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/8 łyżeczki mielonego kopru
- 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 listek laurowy
- 1 duży batat, wyszorowany i pokrojony w kostkę o boku 1 cm
- 2 duże łodygi selera pokrojone w plastry grubości 3 mm (najlepiej na tarce do krojenia w plastry)
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 3 szklanki wody
- niesłodzone wiórki kokosowe do dekoracji
Przepłucz fasolę i ryż, aż woda będzie czysta, odcedź. W średnim rondlu roztopmasło na średnim ogniu. Dodaj imbir, kurkumę, cynamon, koper, pieprz i sól. Mieszaj, aż powstanie pasta. Dodaj fasolę i ryż, dokładnie wymieszaj z przyprawami. Dodaj listek laurowy, batat i seler. Kiedy mieszanka będzie gorąca, wlej bulion i wodę. Zagotuj, a potem zmniejsz płomień. Duś na wolnym ogniu przez 25-30 minut lub do momentu, aż ryż i fasola będą miękkie. Udekoruj wiórkami kokosowymi i podawaj.