ZIMOWE WARZYWA W GLAZURZE MIODOWO-CYTRYNOWEJ
poniedziałek, 16 stycznia 2017
Klasyczne połączenie miodu i cytryny daje tym naturalnie słodkim warzywomkorzeniowym nieco kwaśny smak, a dodatek kopru wspomaga trawienie.
Wymieszanie warzyw z odrobiną oleju kokosowego pomoże ci przyswoić mnóstwo rozpuszczalnego w tłuszczach beta-karotenu i przekształcić go w witaminę A sprzyjającą regeneracji skory.
Porcji: 4-6
5 obranych średnich marchewek
2 obrane średnie korzenie pasternaku lub pietruszki
1 obrana średnia dynia piżmowa bez pestek
455 g brukselki
2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
1 łyżka nasion kopru
1/2 łyżeczki mielonego kopru
1/4 łyżeczki mielonego anyżu
1/4 łyeczki mielonego kardamonu
1/4 łyżeczki soli morskiej
1/4 łyżeczki mielonych goździków
2 łyżeczki organicznej skorki z cytryny pokrojonej w bardzo cienkie paseczki
1/4 szklanki/60 ml soku z cytryny
1 łyżeczka organicznej skórki z cytryny
2 łyżeczki surowego miodu
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Pokrój marchew, pasternak i dynię w kostkę o boku 2,5 cm, a brukselki poprzecinaj wzdłuż na pół. Przełóż warzywa do dużej miski. W małej misce wymieszaj dokładnie roztopiony olej kokosowy, nasiona kopru, mielony koper, anyż, kardamon, sól i goździki. Mieszanką polej warzywa. Dodaj skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj.
Rozłóż warzywa na blasze do pieczenia wyłożonej folią aluminiową. Piecz, aż zmiękną - około 30 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia na 5 minut. W tym czasie wymieszaj w małej misce sok z cytryny, skórkę z cytryny i miód. Skrop warzywa tym sosem i podawaj na ciepło.
Przepis zaczerpnięty z książki Eat Pretty - Jedz i bądź piękna, Jolene Hart